In een vluchtelingenkamp in Oeganda neemt de werkgelegenheid af door droogte en vervuiling. Met de bouw van een naai- en breiatelier waar afval en textiel gerecycled wordt, kunnen de inwoners op een andere manier hun geld verdienen.

In Oeganda staat op de grens met Tanzania het Nakivale Refugee Settlement. In dit vluchtelingenkamp wonen zo’n 145.000 mensen. Zij zijn gevlucht voor conflicten in landen als Ethiopië, Eritrea, Soedan, Burundi en de Democratische Republiek Congo. De meeste mensen wonen hier al jaren en nog elke dag komen er vluchtelingen bij.

Steeds minder werk in landbouw en visserij

Voor hun inkomen zijn de meeste vluchtelingen afhankelijk van de landbouw en visserij. Door allerlei problemen is daar steeds minder werk in te vinden. Door droogte en vervuiling neemt de visstand af en is er minder opbrengst uit de landbouw. Bijkomend probleem is dat de graanprijzen flink zijn gestegen door de oorlog in Oekraïne.

Vluchtelingen komen zelf in actie

Vluchtelingen in het kamp hebben de organisatie Shabani Social Progress Initiative opgericht. Samen met stichting Comfortblanket for our Planet willen zij een atelier opzetten waar ruimte is voor werk en onderwijs. Het idee is om het vele afval in het kamp te recyclen, om daarmee nieuwe producten te maken. Van alle lapjes textiel die overal rondzwerven kun je bijvoorbeeld nieuwe kleding maken.

Zo helpen ze met dit project niet alleen vluchtelingen aan werk en een inkomen, het zorgt ook nog eens voor een beter milieu en meer bewustwording onder de bewoners van het kamp over verspilling en de mogelijkheden van recycling.

Help jij mee? Met jouw donatie wordt een nieuw atelier gebouwd met een kantoor en twee toiletten.

Project in het kort