Nieuwe voetbrug maakt 3500 inwoners van 14 kleine dorpjes in Zimbabwe blij. Je zult maar aan de verkeerde kant van de rivier wonen. Op de oever waar geen school is. Of een ziekenhuis.

Dan ben je maar wat blij met een brug die ervoor zorgt dat je veilig naar de overkant kan. Het leek zo goed geregeld. De inwoners van de 14 kleine dorpjes maakten gebruik van een voetbrug over de rivier. Maar het water van de Shasshe rivier steeg door extreme regenbuien; en de brug werd weggespoeld. De missiepost van Draifontein met alle gezondheidspost en school werd zo onbereikbaar.

Project in het kort

De Ten-Foundation diende een projectplan in bij Wilde Ganzen om de kosten te dekken voor de wederopbouw. Samen met een plan dat bijdraagt aan het investeren in kennis, zodat de bewoners van de Shasshe dorpjes zelf de brug kunnen repareren in de toekomst. Uiteindelijk was er genoeg geld om met de bouw van de Matumba voetbrug te beginnen. De bewoners kwamen in actie om de houten brug in steen weer op te bouwen. Nu zijn de mensen weer snel bij het ziekenhuis en scholen en hoeven ze niet 5 uur om te lopen. Bij de brug is een geldbus neergezet, waar de gebruikers van de voetbrug een bijdrage in kunnen doen voor het onderhoud.

Voetbrug 2

fotobrug