Op Rusinga Island in Kenia vangen de mannen de vis en zijn het de vrouwen die de vangst opkopen en doorverkopen. De mannen maken misbruik van hun positie door niet alleen geld te vragen, maar ook te eisen dat de vrouwen in natura betalen door met de vissersmannen naar bed te gaan.

Het dramatische gevolg van deze uitbuiting is dat 60% van de bevolking hiv heeft of gestorven is aan aids. Veel kinderen zijn wees geworden.

Afhankelijk van vissersmannen

Julieta Akinyi was een van die vrouwen die vis opkocht. “Op het eiland zijn we sterk afhankelijk van de vissersmannen”, vertelt ze. “Er wordt steeds minder vis gevangen, terwijl wij vrouwen de vis nodig hebben om van te leven.” Dat zorgt voor afpersing op grote schaal.

Om hier een einde aan te maken, loopt er sinds enkele jaren een mooi project op het eiland. De organisatie Victoria Friendly Montessori heeft een basisschool gebouwd en sociaal-economische programma’s voor de moeders opgezet.

Leven is veranderd

Julieta kreeg verschillende trainingen én een groentetuin. In plaats van vis, verkoopt ze nu groente en fruit. “Mijn leven is erdoor veranderd. Ik laat niet meer over me heen lopen en mijn kinderen kunnen naar school!”

Het wordt er steeds droger

Maar de oogst van de groentetuinen valt ieder jaar tegen. Het regenseizoen wordt steeds korter en vaak valt er daarna tien maanden lang geen enkele druppel regen. Rusinga is een eiland, dus water is er genoeg. Het komt alleen niet op de juiste plek terecht.

Daarom is er nu een plan bedacht om water uit het Victoriameer te pompen, te filteren, kranen aan te leggen en waterkiosken te bouwen. Zo kan Julieta dichtbij huis water kopen voor de tuin en in de keuken.

Water en een goede oogst

Met jouw steun kunnen we nog dit voorjaar een waterleiding aanleggen zodat deze vrouwen niet meer afhankelijk zijn van de grillen van de vissers. Met een goede oogst kunnen zij de toekomst van hun kinderen verbeteren Ă©n een einde maken aan misstanden die voor zoveel verdriet hebben gezorgd.

Jouw steun betekent ontzettend veel voor deze vrouwen. Mogen wij op je rekenen?

Project in het kort