Meer dan 5 miljoen mensen in Zambia hebben geen toegang tot schoon water. De helft van het jaar valt er geen druppel regen. Er is dan maar een beperkte mogelijkheid tot het verbouwen van voedsel. Jacana heeft een goed plan om daar wat aan te veranderen. Wij helpen graag mee aan de verbetering!

Voor kleine boeren is een beter inkomen te verdienen als zij ook buiten het regenseizoen groentes kunnen verbouwen, wanneer zij toegang hebben tot water. Nu kunnen zij maar 100 tot 140 dagen per jaar op het land verbouwen. Zo ook in het gebied rondom Chipata. Vruchtbare bodem  en gevarieerd landschap zeer geschikt voor het trainen met verschillende SMART technieken.

Project in het kort

Wat is dat, SMART?

In het SMART trainingscentrum dat Jacana start zullen kleine Zambiaanse ondernemers getraind en begeleid worden in het lokaal produceren, repareren en verkopen van Simple Market based Affordable Repairable Technologies ,zoals handpompen en handmatig geboorde putten. Naast algemene ondernemersvaardigheden krijgen deze ondernemers voor water technische training en praktische begeleiding op hun vakgebied. Ze zullen getraind worden in het handmatig boren van putten, lokaal produceren van pompen en constructie van grondwateropvangsystemen. Jacana zal ondernemers die water gebruiken om inkomen te genereren trainen en begeleiden. Je kunt daarbij denken aan water verkopers, auto wassers, restauranthouders, (pluim)vee houders en veel kleinschalige agrariërs.

Zien is geloven

Jacana sponsort 50 pompen voor vroege deelnemers. Deze hebben dan een voorbeeldfunctie. Raken andere boeren enthousiast, dan kunnen zij de pompen direct bij lokale private ondernemingen aanschaffen. Met jouw en onze hulp, kan Jacana de kleine boeren zelf het hele jaar door in hun waterbehoefte laten voorzien en kunnen de economische activiteiten groeien, met zo’n 75%.

Geen grote afstanden meer om water te halen

Boeren kunnen 12 maanden gewassen verbouwen in plaats van 4 maanden en vrouwen en kinderen hoeven geen grote afstanden meer af te leggen om water te halen. Met de SMART pompen is er een kostenbesparing van 40% t.o.v. conventionele pompen. Duurzaamheid zal toenemen omdat de techniek en reserveonderdelen lokaal beschikbaar zijn.

Draag je bij aan 11 waterpompen en training van ondernemers? Alvast hartelijk dank.

Water in Zambia