Sinds de installatie van een grote watertank is het capaciteitsprobleem in het Sengerama ziekenhuis in Tanzania flink verbeterd, waardoor het aantal infecties gedaald is.

In het 301 bedden tellende Sengerema ziekenhuis is het altijd druk. Poli’s vol wachtende mensen, een lange rij bij de apotheek en op de afdelingen liggen vaak twee patiënten in één bed; hoofd en voeten naast elkaar. Met dit soort capaciteitsproblemen is hygiëne belangrijker dan ooit.

Project in het kort

5.000 liter watertank voor ziekenhuis

Huisarts Anne van der Pluijm van de stichting Vrienden Sengerema Hospital (VSH) werkte in 2012 als coassistent in het ziekenhuis. “Tot voor kort moest iedereen het doen met één waterpomp. Smoezelige, kapotte jerrycans werden gevuld met water om handen mee te wassen en vloeren te schrobben.

Dankzij de nieuwe 5.000 liter tank met leidingen naar wasbakken tussen de afdelingen is er nu altijd en overal water in het ziekenhuis.”

Kwaliteit van zorg verbetert

De waterinstallatie is een belangrijke investering die de staf al langer wilde maken, maar het lukte niet om het geld bij elkaar krijgen. Dankzij VSH en Wilde Ganzen kunnen we alles nu goed schoon houden. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg! En daarnaast hebben we veel tijd gewonnen die we aan de patiënten kunnen besteden.”