Het St. Thomas Hospital in India hoeft dankzij jouw steun geen vrachtwagens vol water meer te laten rijden. Deze duurzame oplossing scheelt handen vol geld én is beter voor het milieu.

India is met een grote inhaalslag bezig, zowel op het gebied van onderwijs, als in de zorg. Medische hulp is in overheidsziekenhuizen gratis, maar deze klinieken zijn vaak ver weg en de wachttijden zijn er lang. Dankzij een nieuwe zorgverzekering kun je in India nu ook terecht in private klinieken. Een enorme vooruitgang! Maar niet iedereen komt voor deze verzekering in aanmerking. Veel mensen hebben geen verzekering omdat ze analfabeet zijn en zo arm dat ze de lage premie van de verzekering niet kunnen betalen. Ook bepaalde zorg zoals huisartsenzorg en enkele poliklinische behandelingen worden niet vergoed via deze zorgverzekering. Dus veel arme mensen kunnen goede medische zorg niet betalen. 

Geen waterleiding Watertank

Een groep nonnen, artsen en verpleegkundigen runt voor deze arme mensen het St. Thomas Hospital. Tegen een kleine vergoeding of soms gratis krijgt iedereen hier medische zorg. Alleen kampte dit ziekenhuis met een probleem doordat het niet is aangesloten op een waterleiding. Water werd gehaald uit putten en als er niet genoeg was (wat negen maanden van het jaar het geval is), moest het water worden ingekocht. Dat moest weer vervoerd worden met een vrachtwagen en kostte de nonnen handenvol geld. 

Watertanks en recycling

Enkele jaren geleden heeft Wilde Ganzen al geholpen bij de aanleg van zonneboilers, waardoor het ziekenhuis warm water kreeg. Nu hebben we geholpen bij de verdere verduurzaming. Regenwater wordt voortaan opgevangen in twee grote tanks. In het regenseizoen valt er namelijk genoeg water. Door het op te vangen, kan het in droge periodes gebruikt worden.  

De nonnen hebben met dit project een enorme kostenbesparing voor elkaar gekregen. Overal in het ziekenhuis is er nu altijd water én het is ook nog eens gelukt om dit water te recyclen, zodat het systeem nog duurzamer is.  

Dit mooie project is mogelijk gemaakt in samenwerking met Stichting Amaidhi. 

Project in het kort