Het St. Thomas Hospital in de miljoenenstad Chennai in India werkt al jaren aan een plan voor een duurzame water- en energievoorziening. Wij helpen graag mee om dit voor elkaar te krijgen.

India is met een grote inhaalslag bezig, zowel op het gebied van onderwijs, als in de zorg. Medische hulp is in overheidsziekenhuizen gratis maar deze klinieken zijn vaak ver weg en de wachttijden zijn er lang. Dankzij een nieuwe zorgverzekering kun je in India nu ook terecht in private klinieken. Een enorme vooruitgang! Maar niet iedereen komt voor deze verzekering in aanmerking. Veel mensen hebben geen verzekering omdat ze analfabeet zijn en zo arm dat ze de lage premie van de verzekering niet kunnen betalen. Ook bepaalde zorg zoals huisartsenzorg en enkele poliklinische behandelingen worden niet vergoed via deze zorgverzekering. Dus veel arme mensen kunnen goede medische zorg niet betalen.

Geen waterleiding

Een groep nonnen, artsen en verpleegkundigen runt voor deze arme mensen het St. Thomas Hospital. Tegen een kleine vergoeding of soms gratis krijgt iedereen hier medische zorg. Alleen kampt dit ziekenhuis met een probleem: het is niet aangesloten op een waterleiding. Water wordt gehaald uit putten en als er niet genoeg is, wordt gedurende negen maanden per jaar water ingekocht. Dat moet weer vervoerd worden met een vrachtwagen en kost de nonnen handenvol geld.

Enkele jaren geleden heeft Wilde Ganzen al geholpen bij de aanleg van zonneboilers, waardoor het ziekenhuis warm water kreeg. Nu willen we graag helpen bij de verdere verduurzaming. Het plan is om regenwater op te vangen in twee grote tanks. In het regenseizoen valt er namelijk genoeg water. Door het op te vangen, kan het in droge periodes gebruikt worden. Dat scheelt heel veel gedoe met het inkopen en vervoeren van water. Die kostenbesparing kunnen de nonnen weer gebruiken voor medische hulp aan arme Indiërs.

Samen met stichting Amaidhi willen we dit project mogelijk maken. Help je mee?

Project in het kort