In een noodsituatie telt iedere seconde. Maar in de plaats Garba Dabar in Somaliland woont de dichtstbijzijnde arts meer dan 300 kilometer verderop en is het ziekenhuis zes uur rijden. Met de bouw van een ziekenhuis in de buurt worden levens gered!

Inwoners van Borama kwamen met een grote wens bij de lokale hulporganisatie Gallad Foundation: ‘Geef ons alsjeblieft een ziekenhuis!’ Niet gek als je bedenkt dat de problemen in de gezondheidszorg ontzettend groot zijn in deze regio. Er zijn nauwelijks artsen en klinieken in de buurt. De sterftecijfers onder moeders en kinderen horen hier bij de hoogste ter wereld. Een op de acht kinderen overlijdt voor zijn of haar vijfde verjaardag en veel vrouwen sterven door complicaties rondom de zwangerschap en bevalling.

Met betere zorg en de inzet van verpleegkundigen en artsen kunnen deze veel baby’s en moeders gered worden.

Er zijn bedden en materialen nodig

De Gallad Foundation is voortvarend aan de slag gegaan met de wens van de bewoners. Er staat nu een prachtig gebouw voor een ziekenhuis in Borama. Nu de inrichting nog, en daar hebben we jouw hulp bij nodig. Er zijn bedden en matrassen nodig en veel medische materialen. Daarnaast moet het gebouw nog worden aangesloten op water en stroom.

Somalische vluchtelingen helpen mee

De overheid is blij met dit initiatief en heeft toegezegd te zorgen voor medisch personeel en het betalen van de salarissen. Het is de bedoeling dat patiënten zelf een klein bedrag gaan betalen, zodat de voorraden van materialen daarmee kunnen worden aangevuld. Dit project wordt gesteund door Somalische vluchtelingen die in Nederland wonen. Zij betalen niet alleen mee aan de inrichting, ze financieren ook het lesgeld van jongeren die een universitaire opleiding willen volgen. Als tegenpresentatie moeten de studenten twee jaar in de regio werken en kunnen ze dus in het ziekenhuis aan de slag als verpleegkundige of technicus.

Help je mee om dit ziekenhuis open te krijgen? Zo brengen we medische zorg naar een regio waar dit voorheen nauwelijks aanwezig was en waar mensen bij spoed zes uur moesten rijden over onverharde wegen.

Gallad Foundation is een onafhankelijke NGO die is opgericht door jonge intellectuelen. Ze willen zich inzetten voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen in hun herkomstgebied. Ze mobiliseren de lokale mensen, maar ook de mensen die het land zijn ontvlucht om hun doelen te bereiken. Ook de lokale overheid wordt goed betrokken.

Stichting Somali4all is in 2006 opgericht door Somalische vluchtelingen in Nederland. Enerzijds houdt Somali4all zich bezig met de integratie, participatie, emancipatie en beeldvorming van de Somaliërs in Nederland, anderzijds wil Somali4all de Somalische gemeenschap in Nederland betrekken bij de duurzame opbouw van hun vaderland.

Project in het kort

  • Hiermee help je 1200 mensen
  • € 38.407
  • Somalië
  • 2020.0536