Een ziekenhuis in Gaza is voorzien met zonnepanelen zodat er altijd stroom beschikbaar is. Met steun van Wilde Ganzen is er bijna 20.000 euro ingezameld om het ziekenhuis van zonnepanelen te voorzien.

“Op het strand van Gaza sprak ik een hoog opgeleide vrouw. Ze keek uit over het water en zei tegen mij: ‘Ik weet dat er andere landen zijn aan de overkant van de zee, maar ik kan er misschien wel nooit naartoe’. Dat deed wat met me”, vertelt Benji de Levie (71).

Door dit soort verhalen zet De Levie (die zelf Joodse en PalPalesPalestijnse roots heeft), zich in voor de inwoners van Gaza. “Los van de politieke situatie, die heel complex is, willen wij met onze kleine stichting Rotterdam voor Gaza humanitaire hulp bieden aan de inwoners daar.” In het plaatsje Khan Younis, in het zuiden van Gaza, steunt de stichting het Dar Essalaam Hospital. Dit ziekenhuis verleent tegen een kleine vergoeding, en soms zelfs gratis, zorg aan de mensen in de omgeving. “Mensen die veelal in armoede leven, vooral in het vluchtelingenkamp in het dorp.”

Project in het kort

Jongeren met laptops in koffietentje

De Levie is meerdere keren in Gaza geweest en zag de situatie verslechteren. “Eind jaren ’60 was er nog hoop dat vluchtelingenkampen tijdelijk waren. De Oslo-akkoorden in 1993 brachten nieuw optimisme. Maar daarna volgden oorlogen, blokkades en grote interne politieke problemen. Toch, toen ik er de laatste keer was, zat ik in een koffietentje met jongeren die allemaal een laptop hadden en via social media de hele wereld binnen handbereik hadden. Ook dat is Gaza.”

18 zonnepanelen in Gaza

De Levie: “Er is maar een beperkte stroomvoorziening, het ziekenhuis draaide op noodaggregaten die werken op vervuilende en dure dieselolie die uit Israël moest komen. Om die afhankelijkheid te verminderen, zijn er nu 18 zonnepanelen geplaatst die samen met batterijen er voor zorgen dat operatiekamers continu stroom hebben. Een hele vooruitgang voor de 4.500 mensen die hier maandelijks behandeld worden.”

Zonnepanelen in Gaza
Khan Younis in Gaza