Samen met een aantal collega’s bedacht ICT-er Kennedy Ngowi een uniek systeem met als doel het aantal sterfgevallen tijdens de zwangerschap en bevalling in Tanzania te verminderen – zowel onder baby’s als moeders.

In Tanzania weten (jonge) vrouwen vaak simpelweg niet weten wat het belang is van frequente controle tijdens hun zwangerschap. Hoge bloeddruk en diabetes zijn goed te monitoren, maar als een verloskundige niet weet dat dit speelt, zorgt dat tijdens de bevalling voor ernstige problemen. Soms met de dood tot gevolg.

Adviezen op afstand

Dankzij een nieuw ICT-programma ontvangen vrouwen – zodra ze zich bij de medische hulppost melden – maandelijks een sms’je ontvangen als reminder dat ze voor controle worden verwacht. Daarnaast krijgen ze leefstijladviezen en op welke alarmsignalen ze moeten letten, zoals bloedingen. Maar ook na de geboorte van hun baby krijgen ze bijvoorbeeld informatie over borstvoeding.

Ook dit kon worden aangeschaft

De lokale organisatie Women and Youth Careline Foundation (WYCF) heeft dit sms-systeem mogelijk gemaakt. Om complicaties in een eerder stadium in de gaten te kunnen houden, heeft de gezondheidspost in Mdawi – waar dit project loopt – een glucose-apparaat, bloeddrukmeter en Dopplerapparaat aan kunnen schaffen mede dankzij onze bijdrage. Ook is er nu altijd toegang tot schoon water bij de medische post, dankzij een regenwateropvangsysteem met filter.

Dit project is mogelijk gemaakt door Marion Sumari-De Boer van stichting Children of Kilimanjaro. Marion: “Na zelf twee zwangerschappen meegemaakt te hebben met beperkte zorg en de vele verhalen van zwangere vrouwen om me heen, weet ik dat vrouwen en hun baby’s dankzij dit project een betere kans hebben op overleven.”

Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit slimme project voor moeders en baby’s.