Ghana, een West-Afrikaanse natie met een rijke cultuur, strijdt nog steeds met aanzienlijke problemen van armoede en ongelijkheid, ondanks zijn vooruitgang op andere gebieden.

Het verhaal en de cijfers achter de armoede in Ghana

Ondanks het feit dat Ghana bekend staat als een van de snelst groeiende economieĆ«n in Afrika, blijft armoede een grote zorg. Volgens de Wereldbank leeft ongeveer 13% van de bevolking nog steeds onder de nationale armoedegrens. Dit percentage stijgt aanzienlijk in landelijke en noordelijke gebieden. In deze gebieden zijn de mensen sterk afhankelijk van landbouw, wat vaak wordt beĆÆnvloed door onvoorspelbare weersomstandigheden en slechte toegang tot markten.

De uitdagingen voor de gezondheidszorg in Ghana

Toegang tot gezondheidszorg is een grote uitdaging in Ghana. Terwijl de steden en grotere gemeenschappen beschikken over ziekenhuizen en gezondheidscentra, ontbreekt het in veel landelijke gebieden aan dergelijke faciliteiten. Veel mensen moeten lange afstanden afleggen om toegang te krijgen tot medische hulp, wat vaak leidt tot vertragingen in de behandeling. Bovendien hebben de armste Ghanese families moeite om de kosten van medische zorg te dragen, wat de gezondheidsuitdagingen verder vergroot.

Kindersterfte in Ghana: de tragische impact van armoede

De kindersterfte in Ghana is hartverscheurend hoog, met name in de armste gezinnen. Volgens UNICEF is gebrek aan toegang tot schoon water, goede voeding en kwaliteitsvolle gezondheidszorg de hoofdoorzaak van deze vroegtijdige sterfgevallen. Bovendien leidt het gebrek aan toegang tot vaccinaties tot een hoog aantal sterfgevallen door te voorkomen ziekten.

Hoe gaat het met de ontwikkelingshulp in Ghana?

Ghana heeft in de loop der jaren aanzienlijke internationale hulp ontvangen. Ondanks deze hulp blijft er een grote behoefte aan extra ondersteuning, vooral op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Goede ontwikkelingshulp is niet alleen het verstrekken van financiƫle middelen, maar ook het opbouwen van capaciteiten, het ondersteunen van lokale initiatieven en het aanpakken van de diepere oorzaken van armoede.

Wilde Ganzen in actie: strijd mee tegen armoede in Ghana

Bij Wilde Ganzen geloven we in de kracht van lokale actie om verandering te brengen. We ondersteunen projecten in Ghana die zijn gericht op het verbeteren van de gezondheidszorg, het onderwijs en de levensomstandigheden van de armste gemeenschappen. Voor elke euro die wordt ingezameld, voegen we vijftig cent toe, waardoor de impact van elke donatie groter wordt. Hier kun je meer lezen over onze projecten in Ghana en hoe je kunt helpen.