Fufu met pindasoep is een klassieker uit de Ghanese keuken. In Ghana is eten meer dan alleen een maaltijd – het is moment om te verbinden, te delen en samen te genieten.
We hopen dat je er net zoveel van geniet als wij. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 600 gr kip (of je favoriete vlees of vis)
- 1 middelgrote ui, grof gesneden
- 50 gr knoflookpuree
- 40 gr gemberpuree
- 3 verse tomaten
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 200 gr pindakaas
- 1 liter kippenbouillon
- 4 Madame Jeanette pepers
- Verse kruidenmix (anijszaad, komijn, en rozemarijn)
- Zout en peper, naar smaak
- Cassavemeel (verkrijgbaar bij de Toko supermarkt of online)
- 750 ml water
Als alternatief mix je instant aardappelpuree en aardappelzetmeel (verhouding 1:1).
De pindasoep maken
- Stoom de kip met een beetje water in een goed gesloten pan 30 tot 45 minuten gaar.
- Haal de kip uit de pan en zet deze apart. Dit geeft de soep straks extra diepte.
- Voeg de knoflook en tomatenpuree toe aan dezelfde pan. Laat dit een minuutje op laag vuur bakken.
- Maak de pindakaas aan met water tot het goed vloeibaar is en schenk het in de pan. Roer vervolgens de pindakaas door en voeg de bouillon toe.
- Doe de kip terug in de pan, voeg de knoflook- en gemberpuree en wat verse kruiden toe. Breng het geheel aan de kook. Laat sudderen en wacht op de olie.
- Verlaag het vuur en laat de soep ongeveer 25 minuten sudderen. Geduld is hier belangrijk: de soep is klaar wanneer je een laagje olie van de pindakaas bovenop ziet drijven. Dit betekent dat de pindakaas goed is doorgekookt en helemaal veilig is voor je maag.
- Mix de ui, pepers, en tomaten in een blender tot een glad mengsel. Dit geeft de soep straks haar rijke karakter en zorgt dat de smaken volledig samengaan.
- Giet het sausmengsel in de soep en roer goed door. Laat de soep nog een paar minuutjes sudderen.
Proef op Lydia’s manier: doop de achterkant van een soeplepel in de soep, dep deze op de rug van je hand en lik het eraf om de smaak te controleren. Voeg naar smaak eventueel extra zout, peper, of suiker toe.
De fufu maken
Met cassavemeel
- Breng 750 ml water aan de kook in een pan.
- Strooi het cassavemeel langzaam in het kokende water en blijf roeren tot er een elastische massa ontstaat.
- Kneed deze massa met een houten stamper of je handen tot het een plakkerig, maar stevig geheel wordt.
Alternatief
- Meng gelijke delen aardappelpuree en aardappelzetmeel.
- Voeg kokend water toe en roer tot de massa elastisch is.
- Kneed deze massa met een houten stamper of je handen tot het een plakkerig, maar stevig geheel wordt.
Hoe eet je fufu met pindasoep?
Plaats de bol van fufu in het midden van een grote kom. Giet hier de pindasoep overheen en garneer evt. met extra verse kruiden. Je kan het op de échte Ghanese manier serveren door samen uit 1 grote kom te eten.
Scheur een stukje fufu met je rechterhand, doop het in de soep en slik het door zonder te kauwen. Eet smakelijk!