Aardbeving Nepal: een jaar later

30 mei 2016

Vorig jaar april richtten twee aardbevingen ongelooflijk veel schade aan in Nepal. In ons donateursmagazine van juni 2015 las u hoe onze lokale en Nederlandse partners te werk gingen om projecten die wij steunden weer op te bouwen. Hoe staat het nu met het naaiatelier, de kliniek en school? We vroegen het onze Nederlandse partners.

 

IMG_2722

Partner: Rinsma Nepal Foundation
Contactpersoon: Dick Beumer
Project: naaiatelier
Locatie: District Jhapa / Charpane

“Gelukkig hadden we het naaiatelier waarmee we vrouwen werk bieden aardbevingsproef gebouwd. Het heeft de proef ruimschoots doorstaan. In het district Jhapa waren geen doden of zwaargewonden; er was alleen materiële schade. Toch was er paniek, want hoe ging het met familie en vrienden die elders in Nepal woonden, werkten of studeerden? Door het uitvallen van de elektriciteit konden mobiele telefoons niet worden opgeladen en was er geen communicatie mogelijk. Dankzij giften en donaties konden we een generator en zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Daarmee werd het atelier omgetoverd tot noodopvang voor de hele regio. Er kwam dagelijks een huisarts langs, gewonden werden verpleegd, er kon worden gekookt in de keuken en er was schoon water omdat de waterpomp werkte. Maar het allerbelangrijkste was dat de 400 inwoners van het district met hun opgeladen mobiele telefoon hun dierbaren wisten te bereiken.”

Zelfredzaam

“Zes weken na de aardbevingen was het gebouw weer naaiatelier waar 50 vrouwen kleding produceren voor de lokale markt. Normaal gesproken is er maar vier uur per dag elektriciteit beschikbaar in Nepal, maar door de generator en de zonnecollectoren kunnen de vrouwen nu de hele dag werken en produceren ze wel 1.200 schooluniformen per week. Zo beschikken zij over een eigen inkomen en kunnen zij voor hun gezinnen zorgen. Missie geslaagd!”

1

Partner: Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal
Contactpersoon: Froukje Nijholt
Project: zeven scholen
Locatie: District Gorkha

“Er heerst grote blijdschap in de zeven dorpen waar we werken. De scholen worden herbouwd! Aardbevingsbestendig natuurlijk. Het duurde even voor we van start konden gaan. Er was een blokkade aan de Indiase grens en daardoor ontstond er een benzinecrisis zodat we geen bouwmateriaal konden aanvoeren. Dat materiaal wordt zo ver mogelijk per truck vervoerd en de laatste kilometers op de rug van dragers – over smalle paadjes – naar het moeilijk toegankelijke gebied waarin de dorpen liggen, gebracht. De scholen zijn zo belangrijk voor de inwoners van het district. Getraumatiseerde kinderen krijgen weer structuur in hun leven. En goed onderwijs biedt kansen voor een betere toekomst.”

Bergen verzet

“We hebben veel giften ontvangen uit allerlei hoeken en Wilde Ganzen heeft het actiebedrag met 50% vermeerderd tot 176.000 euro. Onze lokale partner Village Environment Nepal heeft het afgelopen jaar bergen verzet om alles voor elkaar te krijgen. Als je dan het resultaat ziet van al die gezamenlijke inspanningen werkt dat voor alle partijen motiverend en inspirerend. Daar doen we het toch met zijn allen voor!”

Himalayan Care HandsPartner: Stichting Himalayan Care Hands
Contactpersoon: Albert Kampermann
Project: ziekenhuis
Locatie: Mainapokhari

“De kliniek in Mainapokhari is ondertussen bekend bij iedereen. Het gebouw heeft de aardbeving doorstaan en dat heeft zich rondgesproken in dit gebied waar geen goede zorg is voor de 60.000 inwoners. Nu zien we bijvoorbeeld dat ouderen, op een brancard van bamboe, door de familie uit de bergen naar het ziekenhuis worden gedragen. De kliniek is, met 400 patiënten per maand, inmiddels toe aan uitbereiding!”

Hulp blijft komen

“Toch laat de aardbeving haar sporen na. Een leraar van een school vertelde me dat Nepal door de aardbeving 50 jaar terug in de tijd is geworpen. Een schrijnend voorbeeld is ons project in Thali, een kleine gemeenschap in de Kathmandu vallei waar 40 kinderen uit de laagste kastes les krijgen in een soort van schuur. Op een lemen grond tussen onafgewerkte muren met ramen zonder glas. Zonder water en elektriciteit. De ouders vinden geen werk en sturen hun kinderen naar school in de hoop dat ze daar wat te eten krijgen. Met ons voedselprogramma lukt dat gelukkig ook. Deze zomer gaan we het gebouw opknappen en we hebben veel schoolmeubilair verzameld dat we gaan verschepen naar Nepal. Op die manier hopen we een aantal scholen te helpen. Want het kan – en mag – niet zo zijn dat de mogelijkheid tot onderwijs belemmerd wordt. Dat zou nog erger zijn dan de aardbeving zelf.”

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.