Sinds deze zomer is Kees de Jong de nieuwe directeur van Wilde Ganzen. Hiervoor was hij jarenlang betrokken bij stichting Edukans, als medeoprichter en directeur. De komende tijd wil hij graag in gesprek met particuliere initiatieven (PI’s).

Kees de Jong
Kees de Jong: “Ik wil graag met PI’s in gesprek hoe we ons geld zo goed mogelijk in kunnen zetten.”

“Wilde Ganzen bestaat al meer dan 60 jaar. De organisatie heeft ontzettend veel kennis opgebouwd van het opzetten van kleine projecten. Er werken hier getalenteerde collega’s die zich met hart en ziel inzetten voor particuliere initiatieven. Mijn ervaring kan ik hier daarom goed gebruiken om mensen inhoudelijk te coachen en te kijken hoe we nog meer kunnen leren van de organisaties waar we mee samenwerken.”

Het hart van ontwikkelingssamenwerking

Kees de Jong vindt de rol die PI’s spelen belangrijk. “In hun projecten vind je het hart van ontwikkelingssamenwerking terug. Ontwikkelingshulp vanuit Nederland is nu vooral een papieren rompslomp geworden. Ook bij Wilde Ganzen zijn we soms te bureaucratisch. Logisch ook hoor, want je wilt wel dat een school of kliniek er over tien jaar nog steeds staat. De vraag is alleen wat de beste manier is om te helpen.”

Minder papierwerk, meer vertrouwen. Dat is waar De Jong naartoe wil. “Maar tegelijkertijd weten we dat er soms gefraudeerd wordt. Er moet gezond vertrouwen zijn, geen blind vertrouwen. Daar komen cultuurverschillen bij kijken. In Oeganda zeggen ze: ‘If you want to hide something, you put it on paper’. Dat is precies het tegenovergestelde van hoe wij denken. Bij ons is het pas in orde als er een handtekening onder staat. In Oeganda gaat het om de relatie: een man een man, een vrouw een vrouw, een woord een woord. Papier interesseert ze niks. Als jij een verslag wilt, dan maken wij een verslag, is de gedachte daar. Hoe kunnen wij dan verifiëren of de cijfers kloppen?”

Elkaar helpen

PI’s kunnen een goede rol vervullen in het contact tussen Wilde Ganzen en de organisaties in ontwikkelingslanden vindt De Jong. “Die hebben een directe relatie met de mensen daar. Ik geloof echt in een klein project, groot verschil. Ik heb vaak genoeg in het veld gezien dat het werkt. Daarnaast kunnen PI’s gebruik maken van onze expertise en het netwerk van Wilde Ganzen. “Onze medewerkers zijn bijvoorbeeld betrokken bij Better Care Network en het Nederlands Water Partnership. Daarnaast hebben we ons programma Change the Game Academy. Hoe zorg je ervoor dat je lokale partnerorganisatie gezien wordt door de overheid en andere NGO’s en hoe zet je lokale fondsenwerving op? Daar kunnen wij bij helpen.”

“Wilde Ganzen is een maatschappelijke organisatie”, vertelt De Jong tot slot. “Ik wil graag met PI’s in gesprek hoe we ons geld zo goed mogelijk in kunnen zetten. Alleen zo kunnen we samen concreet een verschil blijven maken in het leven van mensen in armoede.”