Afrikaanse studenten in de klas maken huiswerk

Internationale Vrouwendag 2018

8 maart 2018

Over de hele wereld zijn vrouwen vastberaden hun eigen leven en dat van anderen te verbeteren. Om Internationale Vrouwendag te vieren vertellen we je het verhaal van sterke vrouwen in Kenia en Congo.

Vissersvrouwen in Kenia
De vissersvrouwen van Dunga Beach zijn nu economisch zelfstandig.

Vrouwen aan het roer in Kenia
De vissersvrouwen van Dunga Beach aan het Victoriameer in Kenia wilden minder afhankelijk worden van de grillen van hun mannelijke collega’s. Van oudsher gingen de mannen het meer op om te vissen en verkochten de vrouwen de vangst op de markt. Door overbevissing is er veel minder vis en hebben de mannen de vrouwen voor het uitkiezen. Letterlijk, want vaak maakt seks met de visser deel uit van de deal om de vis ‘te mogen’ verkopen.

Economisch zelfstandig
Zeventien vrouwen namen het heft in eigen handen. Ze hebben een vrouwengroep opgericht met als doel: met een eigen motorboot en viskooien economisch zelfstandig worden. In juni 2017 vroeg Wilde Ganzen hulp bij de aankoop van de boot, samen met stichting Hoog Tijd voor Andersom. Met succes. De vrouwen verdienen nu hun eigen geld.

Trotse vrouwengroep Kenia
De trotse vrouwengroep bij het Victoriameer maakt nu zelfs winst met hun eigen activiteiten.

Zelfs nog geld over!
De ruim 11.000 euro die voor dit project nodig was, is binnen. De boot is gekocht en afgelopen winter verdienden de vrouwen er extra geld mee door de boot ook voor het toerisme in te zetten.

De winst hebben ze begin dit jaar ingezet om veertig stoelen te kopen voor de verhuur. Verder hebben ze trainingen gekregen in onderhandelingstechnieken en hoe ze seksueel overdraagbare ziektes kunnen voorkomen. Er is zelfs nog geld over! Dat wordt nu gebruikt voor extra trainingen.

Trotse tienermoeders in Congo
In het oosten van Congo wonen veel ongehuwde tienermoeders die graag een vak willen leren en dromen van een eigen bedrijf. Onder leiding van ACPDI, onze sterke lokale partner in Congo, en met steun van de Nederlandse stichting 4U2Develop volgen nu dertig jonge moeders trainingen om hun eigen inkomen te verdienen.

Jonge tienermoeders maken kleding in Congo
Kwetsbare tienermoeders veranderen in sterke ondernemers.

Sterke ondernemers
De tienermoeders leren het kleermakersvak, taal en rekenen, omgaan met elkaar en hun eigen situatie en ook hoe je een eigen bedrijfje moet opzetten en runnen. Alles is erop gericht om ze op eigen benen te leren staan. Ze doorbreken daarmee de grenzen van hun kunnen. Vol trots en optimisme tonen ze hun zelfgemaakte kleren, waarmee ze de hele gemeenschap inspireren. De dorpschef stelt trainingsruimte beschikbaar en de jonge moeders wordt geleerd hoe ze kunnen sparen.

Wilde Ganzen is enthousiast over de resultaten van dit project, want het helpt kwetsbare tienermoeders te veranderen in sterke ondernemers. Dit jaar gaan we daarom weer een project steunen van stichting 4U2Develop voor jonge moeders in Congo.

Vrouwen krijgen onderwijs in CongoInvesteer in vrouwen over de hele wereld

Bij Wilde Ganzen geloven we in een wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en gelijke kansen krijgt. Steun daarom vrouwen zoals de jonge meiden in Congo en de vissersvrouwen in Kenia, zodat we die wereld werkelijkheid kunnen maken.

 

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld deze projecten te steunen:

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.