De twee vrienden Sam Gijbels en Max Luijten fietsen met hun actie ‘Biking for the Barrios’ van Maastricht naar Hong Kong. Met deze actie hopen ze 150.000 euro in te zamelen voor kinderen in Colombia.

Sam en Max zamelen met hun fietstocht geld in voor de Colombiaanse stichtingen Straatkinderen Medellín en Feed the Barrios. Deze stichtingen helpen kinderen in de stad Medellín, door middel van verschillende projecten. Hier krijgt niet elk kind de kans om naar school te gaan. ‘’De projecten waarvoor wij geld inzamelen, zijn een samenraapsel van dingen die wij belangrijk vinden, zoals voedsel, sport en onderwijs’’, vertelt Sam.

Van Maastricht naar Hong Kong

Sam is sinds augustus onderweg vanaf Maastricht. Max is in november overgevlogen naar Istanbul en vanaf hier zetten ze hun reis samen voort naar Hong Kong. ‘’Het fietsen is mij tot nu toe heel erg meegevallen. De mensen zijn overal heel gastvrij en dat is heel mooi om te ervaren. Bijna alle avonden ben ik tot nu toe uitgenodigd om bij iemand thuis te overnachten of heeft iemand een slaapplek voor mij betaald. Het eerste stuk was verrassend makkelijk. Ik heb ook gezegd: mocht het twee keer zo moeilijk zijn vanaf hier, dan is het nog steeds makkelijk. Dan gaan we het sowieso redden’’, aldus Sam.

‘’Het fietsen is mij tot nu toe heel erg meegevallen. De mensen zijn overal heel gastvrij en dat is heel mooi om te ervaren."

Het spannende stuk van de fietstocht moet volgens Sam nog komen: ‘’Vanaf volgende week kunnen we vanuit Istanbul vertrekken. We fietsen 100 kilometer per dag en dat is tot nu toe best goed bevallen. Je bent tijdens het fietsen wel heel afhankelijk van het terrein waar je je bevindt. Nu zitten de moeilijke wegen eraan te komen, je spreekt de taal niet meer en het wordt winter.’’ De reis die de twee jongens afleggen is bijzonder. ‘’Er zijn meer mensen die de Mount Everest hebben beklommen, dan onze fietsroute hebben afgelegd. Het feit dat we het in de winter doen is heel cool, want het geeft beelden die je anders nooit ziet’’, vertellen Sam en Max.

Sam Gijbels en Max Luijten fietsen met hun actie ‘Biking for the Barrios’ van Maastricht naar Hong Kong.
‘’We zijn nog wel even onderweg, maar we hebben er zin in.”

De twee jongens hopen voor mei weer terug in Nederland te zijn: ‘’We zijn nog wel even onderweg, maar we hebben er zin in. En we weten natuurlijk waar we het uiteindelijk voor doen, dat geeft ons extra motivatie.’’

Straatkinderen Medellín

Het sport- en educatieproject wordt door de stichting Straatkinderen Medellín uitgevoerd. Deze organisatie zet in om zoveel mogelijk kinderen naar school te laten gaan. Dit stimuleren ze door sporttrajecten aan te bieden, op voorwaarde dat de kinderen naar school gaan. Inmiddels zijn er al 400 kinderen bij de stichting aangesloten. ‘’Het sportveld wordt opgeknapt met het geld en het is daarnaast de bedoeling dat we een nieuw voetbalproject beginnen, op een ander sportveld’’, aldus projectmanager Sabine Bouwmeester van stichting Straatkinderen Medellín.

‘’Het was een makkelijke keuze toen deze stichting op ons pad kwam, omdat voetbal ons aan het hart ligt en wij goed onderwijs belangrijk vinden’’, vertellen Sam en Max. Het is nu van belang dat het sportveld wordt opgeknapt, omdat het vies en gevaarlijk voor de kinderen wordt. ‘’Het veld zit vol met rotsen en rioleringswater wat op het veld stroomt, omdat het niet goed wordt afgevoerd. Het is op dit moment het enige wat wij hebben. Een schoon veld geeft heel veel kinderen een gezondere en betere plek, om te sporten, te spelen en te leren’’, vertelt Sabine.

‘’Er zijn meer mensen die de Mount Everest hebben beklommen, dan onze fietsroute hebben afgelegd."

Door middel van donaties hopen Sam en Max uiteindelijk het bedrag van 150.000 euro in te zamelen. Sabine Bouwmeester is erg blij met de gulle donaties van de jongens: ‘’Wij hebben ontzettend veel respect voor hen. En dat ze de donaties die ze ontvangen willen uitgeven aan onze kinderen, dat is heel bijzonder en mooi’’.

Verbeteren sportvelden

Wilde Ganzen steunt stichting Straatkinderen Medellín al enkele jaren met het aanleggen en verbeteren van de sportvelden. ‘’Wij zijn als stichting ontzettend dankbaar voor wat Sam en Max doen, maar we zijn ook erg blij met de steun die Wilde Ganzen geeft. Dat zorgt er namelijk voor dat we zoveel meer kunnen doen’’, zegt Sabine.

Toevoeging: Straatkinderen Medellín wordt in de toekomst Children of Medellín