Wat nou als je afdankte spullen een tweede leven geeft door ze op te knappen en te verkopen door jongeren met een beperking? Dan sla je twee vliegen in een klap: een beter milieu en inkomsten voor mensen die anders nauwelijks werk kunnen vinden. Dit willen we in Colombia mogelijk maken!

De verschillen tussen rijk en arm zijn groot in de stad Barranquilla in Colombia. Tien procent van de bevolking leeft in grote rijkdom en ruim de helft van de mensen leeft in grote armoede. Voor een jongere met een beperking uit een arm gezin, is het bijna onmogelijk een beter bestaan op te bouwen. Het lukt hen vaak niet om onderwijs te volgen, ze krijgen nauwelijks werk aangeboden en hebben geen sociale zekerheid.

Een handicap zorgt voor meer armoede

Armoede en een beperking zorgen zo voor een vicieuze cirkel. Arme mensen lopen meer risico op een handicap en de beperking van een gezinslid maakt op zijn beurt een heel gezin armer. Wilde Ganzen werkt daarom al jarenlang samen met CE CAMILO. Deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking in Barranquilla. Vanuit Nederland wordt CE CAMILO ondersteund door Stichting Missionarissen Maasdriel.

Opknappen van oude meubels en speelgoed

Om de cirkel van armoede te doorbreken is het plan om een project op te zetten dat draait rond het recyclen van producten. CE CAMILO ontvangt namelijk veel gebruikte meubels, kleding en speelgoed. Door deze op te laten knappen door mensen met een beperking en ze vervolgens te verkopen, ontstaan er nieuwe banen. Jongeren leren met timmeren en schilderen hoe ze afgedankte producten een tweede leven kunnen geven. Maar nog veel belangrijker is dat deze groep jongeren hierdoor minder afhankelijk wordt van de goedheid van anderen. Ze gaan hun eigen capaciteiten ontwikkelen en versterken zo hun gevoel van eigenwaarde. Tegelijkertijd helpen we met dit project het milieu een handje.

Haal jij deze jongeren uit hun isolement? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Project in het kort