Acht jaar geleden introduceerde KidsCare het voor Kenia unieke concept van thuiszorg, waardoor hele families uit hun isolement komen. Arme en grote gezinnen krijgen steun van sociaal hulpverleners, er is hulp voor kinderen met een beperking en de families ontvangen maandelijks een klein bedrag.

Gerard, Lisette en Ali van KidsCare.
Gerard, Lisette en Ali van KidsCare.

“Wij geven een stem aan mensen die anders niet gehoord worden.” Directeur Ali Mwaziro (52) van KidsCare vertelt enthousiast over zijn organisatie. “Zo hebben we een vrouw ontmoet, haar man was overleden en ze bleef alleen achter met een aantal kinderen. Zonder geld en nauwelijks sociale contacten, leefde ze in een vervallen huis. De kinderen kregen weinig te eten en hadden geen bed om op te slapen. KidsCare werkt met sociale hulpverleners die deze familie thuis opzoeken.

Het eerste wat wij gedaan hebben, is de kinderen naar school sturen. Vervolgens hebben we de moeder geholpen. Drie jaar lang kreeg ze 15 euro per maand. Daar werden bedden van gekocht en kippen. Die kippen leggen eieren, waardoor er voedsel op tafel komt. Met een haan erbij kwamen er meer kippen, die werden geruild en verkocht voor verdere verbeteringen aan het huis. Uiteindelijk wist moeder zelfs een koe te kopen.”

De Change the Game Academy was voor mij heel waardevol. Ik heb daar geleerd hoe je meer kunt bereiken door samen te werken en hoe belangrijk het is een eigen mening te hebben en voor je rechten op te komen.

— Ali Mwaziro

De hele gemeenschap vooruit helpen

“En daar stopt het niet”, legt Mwaziro uit. “Wij hebben de moeder aangemoedigd eieren en melk te delen met de buren, zodat ook die gezond voedsel kregen. En we hebben de moeder in contact gebracht met andere arme families. Ze weet nu dat ze er niet alleen voor staat en samen kunnen ze nieuwe uitdagingen aan. Na drie jaar had ze genoeg kennis opgedaan om niet alleen haar eigen gezin te helpen, maar de hele gemeenschap.”

KidsCare wordt ondersteund door een team van enthousiaste mensen in Nederland. Lisette en Gerard Geenen hebben de organisatie mede opgericht en helpen mee de financiering voor het werk in Kenia rond te krijgen. Al jarenlang werken zij samen met Wilde Ganzen. Directeur Mwaziro is blij met deze Nederlandse steun, maar wil op den duur dat zijn organisatie die hulp niet meer nodig heeft. “De vriendschap en uitwisseling van kennis tussen ons en de Nederlanders zal altijd blijven bestaan, maar ik ben er van overtuigd dat het beter is dat wij op de lange termijn zelf onze financiering rond krijgen.”

KidsCare samen met de overheid

Ali Mwaziro heeft daarbij veel gehad aan een cursus van Change the Game Academy van Wilde Ganzen: “Dat was voor mij heel waardevol. Ik heb daar geleerd hoe je meer kunt bereiken door samen te werken en hoe belangrijk het is een eigen mening te hebben en voor je rechten op te komen. Zo hebben we een netwerk opgezet van hulpverlenende organisaties. Samen staan we sterk bij het aanspreken van de overheid, want wij vinden het belangrijk dat die haar verantwoordelijkheid neemt.

Daarbij leveren wij niet kritiek, maar laten we politici zien hoe je op de beste manier de gemeenschap kan helpen. We zijn nu zover dat de overheid ons niet alleen kent, maar ook om advies vraagt bij de hulp aan kinderen. Dat willen we verder uitbouwen. Ons doel? Voorkomen dat ooit nog kinderen in weeshuizen terecht komen door families te versterken, kinderen onderwijs en medische zorg te geven en zo anderen te laten zien dat onze aanpak werkt. Dat doen we nu in de provincie Lunga Lunga, maar dat willen we in heel Kenia gaan doen. Mijn droom is dat KidsCare uiteindelijk een internationale organisatie wordt.”