Klimaatcrisis: een uitdaging voor iedereen

De klimaatcrisis is een uitdaging voor iedereen, maar mensen die in armoede leven worden er in het bijzonder door geraakt. Deze mensen zijn extra kwetsbaar voor het steeds drogere en vaak extremere weer.

Daarom voert Wilde Ganzen een actief klimaatbeleid en stimuleren wij onze partners om projecten op te zetten die gemeenschappen weerbaarder maken en focussen op het tegengaan van klimaatverandering.

De klimaatcrisis heeft op verschillende manieren impact op het leven van lokale gemeenschappen.

Ziekte

De klimaatcrisis maakt het steeds moeilijker om wereldwijd goede gezondheidszorg voor iedereen te garanderen. Watertekorten zetten de kwaliteit van drinkwater onder druk, waardoor ziektes toenemen terwijl eerste hulp aan mensen in nood steeds moeilijker wordt in rampgebieden. .

Honger

De klimaatcrisis veroorzaakt – langdurige droogte, extreem weer en steeds vaker natuurrampen – daardoor wordt het moeilijker om voedsel te verbouwen. Oogsten mislukken vaker, voedsel wordt schaarser en duurder terwijl inkomens op het platteland dalen.

Droogte

Door vaker voorkomende droogtes, meer verdamping, smeltende gletsjers en veranderende regenpatronen wordt water steeds schaarser, vooral in al droge gebieden zoals de subtropen.

Rampen

Klimaatverandering maakt het steeds moeilijker om in bepaalde gebieden te wonen en te werken. Door extreme hitte, droogte en overstromingen worden mensen gedwongen hun huis te verlaten. De meeste klimaatvluchtelingen worden verwacht in Sub-Sahara Afrika, Oost-Azië en Zuid-Azië. Sommige Pacifische eilanden worden nu al ontruimd door de stijging van de zeespiegel.

Mensen die getroffen zijn door klimaatrampen of hun huis hebben moeten verlaten, hebben vaak moeite om onderwijs te volgen. Scholen zijn soms overvol of beschadigd, en leerlingen spreken de taal niet altijd. Armoede, discriminatie en problemen met het erkennen van eerder gevolgd onderwijs maken het nog moeilijker om op school te blijven.