Iedere situatie een unieke aanpak

Bij Wilde Ganzen geloven we niet in één standaardoplossing voor elk probleem. Elke gemeenschap is anders, met eigen kansen, uitdagingen en eigen culturele context.
Wat in het ene dorp goed werkt, kan in een ander dorp juist averechts uitpakken. Daarom kijken onze partners ter plekke naar wat echt nodig is – en wat past bij de mensen zelf.
We kiezen bewust voor maatwerk, want lokale omstandigheden vragen om lokale antwoorden. Klimaat, infrastructuur, kennis en sociale verhoudingen spelen allemaal een rol in de effectiviteit van een project.
Door goed te luisteren en flexibel te werken, zorgen we ervoor dat elke aanpak aansluit bij de realiteit ter plaatse en een duurzaam verschil maakt.
De Amazone beschermen met moderne techniek
De natuur speelt een essentiële rol in het leven van de oorspronkelijke bevolking van de Braziliaanse Amazone. Als de natuur verdwijnt, is de omgeving uit balans en verliest de inheemse bevolking hun land en inkomsten. Nu al hebben ze te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen.
Dankzij professionele camera’s en internetverbinding kunnen activisten de schade aan hun natuur in kaart brengen.
De lokale bevolking is getraind over hun eigen rechten en over de juridische procedures, zodat zij voor zichzelf en de natuur op kunnen komen.
“Met moderne technieken hebben we een nieuw wapen om onze problemen te laten zien. Vooral voor jongeren is dit ontzettend belangrijk om onze toekomst veilig te stellen. En daarmee ook de toekomst van de wereld.”
Moestuinen in Bolivia
In de arme buitenwijken van de Boliviaanse stad Cochabamba wonen veel kinderen in droge, stoffige straten. Het regent er maar een paar maanden per jaar en groen is er nauwelijks te vinden.
Dit project maakt buurtbewoners enthousiast voor een eigen moestuintje. Zo krijgt de bevolking gezonde en gevarieerde voeding, én weten ze zelf precies wat ze op tafel zetten. Naast biologisch tuinieren leren mensen zelf composteren en krijgen ze hulp bij de opvang van water.
Zonne-energie voor een basisschool op het platteland in India
De basisschool Gurukul Children Academy ligt in Belsar, in het noorden van India. In de zomer wordt het hier erg warm en stroomvoorziening is er niet stabiel. Vaak zijn er storingen en is er urenlang geen elektriciteit beschikbaar.
De basisschool is erg populair: iedereen is er welkom. Kinderen, jongvolwassenen en ouders kunnen er onderwijs volgen. Dankzij zonnepanelen is er nu continue duurzame stroom dat voor betere studieomstandigheden.
Een beter milieu op Java begint bij onderwijs voor kinderen
Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben een grote invloed op de prachtige natuur op Java, Indonesië. Dankzij een nieuw centrum, krijgen kinderen klimaatonderwijs. Ze leren over gezondheid, recycling, natuurbeheer en klimaatverandering.
Bovendien ontdekt de lokale bevolking met trainingen, discussies en excursies waarom zorg voor de natuur zo belangrijk is – voor nu én voor later.
Erosiebestrijding in Mali
In Mali staat de natuur onder druk door klimaatverandering, erosie, zandafzetting en bevolkingsgroei. Met de lokale bevolking worden akkers hersteld, biodiversiteit vergroot en de natuur versterkt.
Er worden bomen geplant om een natuurlijk windscherm te creëren. Het planten van grassen vergroot de biodiversiteit aan insecten en verbetert daarmee de bestuiving van voedselgewassen.
Door gewassen op duinen te platen wordt zand vastgelegd. Dit voorkomt dat het zand bij zware regenval vanuit de duinen over de landbouwgrond spoelt, landbouwgrond die daardoor onbruikbaar wordt. Ook het plaatsen van zandzakken helpt om erosie tegen te gaan
Met de aanleg van ‘market gardens’ kunnen groepen vrouwen of jongeren hun eigen voedsel verbouwen. Deze vinden hun weg naar de keukens van gezinnen en zorgen zo voor een gevarieerder dieet.
Waar maatwerk verschil maakt
Bij Wilde Ganzen steunen we deze initiatieven omdat we geloven in de kracht van gemeenschappen zelf. Samen bouwen we aan een eerlijke, duurzame toekomst waarin iedereen een plek heeft.