Lokaal, duurzaam, rechtvaardig: zo bouwen we aan klimaatoplossingen

Klimaatverandering raakt mensen in armoede het hardst. Zij voelen de gevolgen van hoge temperaturen, mislukte oogsten en natuurgeweld het meest, terwijl ze de minste middelen hebben om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bij Wilde Ganzen zien we deze ongelijkheid – en voelen ons verantwoordelijk om daar iets aan te doen.
Daarom steunen we projecten die bijdragen aan minder uitstoot én helpen we onze partners zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatcrisis. We doen dat vanuit het principe van klimaatrechtvaardigheid: rijke landen veroorzaakten het grootste deel van de uitstoot, dus is het aan ons om solidair te zijn.
Hoe doen we dat?
Bij Wilde Ganzen kijken we niet alleen kritisch naar onze eigen uitstoot. We zetten ons ook actief in om samen met lokale gemeenschappen te bouwen aan een leefomgeving die beter bestand is tegen klimaatverandering.
Zes manieren waarop we werken aan klimaatrechtvaardigheid:
- Lokale gemeenschappen, sterk tegen klimaatverandering. We investeren in lokale organisaties en voorzieningen, zodat gemeenschappen beter bestand zijn tegen de effecten van de klimaatcrisis.
- Iedereen doet mee. We versterken de stem van jongeren, vrouwen en inheemse groepen, zodat zij de regie krijgen.
- Werk mét de natuur. Oplossingen die aansluiten bij lokale natuurlijke bronnen zorgen voor minder uitstoot én verminderen de afhankelijkheid van grootschalig transport.
- Duurzame energie voor iedereen. Denk aan windmolens, biogas, waterkracht of zonnepanelen – lokaal opgewekte energie, eerlijk verdeeld.
- Minder fossiele brandstoffen, meer slimme oplossingen. Met energiezuinige installaties, goede isolatie en natuurlijke koeling verminderen we het gebruik van vervuilende energie.
- Leren van elkaar. Door goede voorbeelden en slimme ideeën te delen, versnellen we de verandering – lokaal én wereldwijd.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Wilde Ganzen steunt projecten die werken aan een eerlijkere en klimaatvriendelijke wereld.
Klimaatweerbaarheidsprojecten: deze projecten versterken lokale gemeenschappen, zodat zij beter bestand zijn tegen droogte, overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door water op te slaan in droge gebieden, schuilplekken te bouwen tegen extreem weer of gebouwen te beschermen tegen aardverschuivingen.
Klimaatprojecten met focus op verduurzaming: deze initiatieven richten zich op het terugdringen van broeikasgassen, bijvoorbeeld door duurzame energie of milieuvriendelijke landbouw.
Daarnaast zijn er projecten die niet specifiek over klimaat gaan, maar er wel aan bijdragen. Veel van onze projecten vallen hieronder. Denk aan een school met zonnepanelen, een zonnepomp voor schoon drinkwater, of een moestuin die zorgt voor lokaal voedsel en minder transport.