Ook in tijden van corona is het mogelijk vrijwilligers te vinden of om je organisatie voor te bereiden op het zoeken van nieuwe vrijwilligers. Want er zijn meer mensen dan je denkt bereid om te helpen! Toch is het vinden van vrijwilligers vaak lastig. Een paar tips voor het werven van vrijwilligers.

Vrijwilligers werven

Voor je mensen gaat werven, is het goed om over een aantal zaken na te denken. Bijvoorbeeld:

  • wat hebben jullie de vrijwilliger te bieden? Waarom zou iemand vrijwilligerswerk willen doen bij jullie en niet bij een andere organisatie? Een goed argument kan zijn: direct contact met jullie partnerorganisatie, korting op spullen die jullie verkopen, gezellige avondjes waar jullie filmpjes bekijken over de projecten;
  • wat voor iemand zoek je? Iemand die je Instagram gaat bijhouden of iemand die inhoudelijke tips kan geven over de medische apparatuur die het ziekenhuis nodig heeft? Wil je alleen vrijwilligers die zich voor de lange termijn vastleggen, of kan iemand zich ook committeren om in drie maanden tijd 10.000 euro in te zamelen, of in een specifiek project te adviseren?
  • maak een leuke en aansprekende vacature waarbij je de nadruk legt op waarom het leuk is voor de vrijwilliger om bij jullie te werken. Redeneer vanuit een vrijwilliger, niet vanuit jezelf.

Download de whitepaper ‘Werven van vrijwilligers’

Binnenhalen

Als je goed weet wat jij te bieden hebt én wat voor iemand je zoekt, kun je gaan werven. Op basis van je wensen heb je misschien zelf al bedacht waar je kunt zoeken. Maar denk ook eens aan:

  • de vrijwilligerscentrales in de buurt. Elke gemeente heeft een vrijwilligerscentrale. Een keer langsgaan heeft veel voordelen, als ze je kennen is het makkelijker om mensen aan je te koppelen!
  • via de website Deedmob zoeken vooral veel expats vaak kortlopende vrijwilligersklussen. Sommigen willen dat graag vanuit huis kunnen uitvoeren. Grote kans dat je hier best iemand kan vinden die in drie maanden tijd een crowdfunding campagne voor je wil opzetten! Ook hier geldt: contact opnemen met een van de adviseurs wil nog wel eens helpen om mensen te vinden;
  • veel (technische) universiteiten trekken tegenwoordig buitenlandse studenten aan. Vaak zijn er zelfs speciale verenigingen voor studenten uit India, Zuid-Amerika of Afrika. Een prachtige bron om mensen te werven, vooral voor korte klussen. Vaak voelen deze studenten zich nog steeds betrokken bij hun land van herkomst en willen ze zich daar wel voor inzetten;
  • vergeet ook je eigen sociale media en nieuwsbrief niet. Maar maak wel een aansprekend artikel waarin je benadrukt waarom het leuk is om bij jullie vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld: ‘Weet jij alles van sociale media? En lijkt het je leuk die kennis in te zetten om zoveel mogelijk mensen in Zimbabwe aan schoon drinkwater te helpen? Laat het ons weten!’)

En dan? Ga het gesprek aan en hopelijk komt het tot een match. Maak dan goede afspraken over begeleiding, samenwerking, verwachtingen, enzovoorts.

Wil je meer weten over het werken met vrijwilligers? Via deze link kun je meer lezen over het bezinnen op, het binnenhalen, begeleiden, belonen en behouden van vrijwilligers, maar ook over het beëindigen van de samenwerking.

 

Download de whitepaper ‘Werven van vrijwilligers’