Van heinde en verre komen vrouwen naar het Sengerema ziekenhuis in Tanzania. Ze weten: dit is een veilige plek voor de geboorte van mijn kind. Alleen piept en kraakt het ziekenhuis onder het gewicht van het eigen succes.

Sengerema ligt in een arm en geïsoleerd gebied. Het ziekenhuis had in het verleden weinig middelen. Couveuses van hout werden als een soort doe-het-zelf-project in elkaar gezet. Baby’s werden warm gehouden met gloeilampen. Er was te weinig kennis om bij complicaties een pasgeboren baby in leven te houden. Sterftecijfers waren hoog.

Bekijk de video uit Tanzania (1:19 minuut)

“Met steun uit Nederland hebben we vijf jaar geleden een afdeling gebouwd speciaal voor pasgeboren kinderen die ernstig ziek zijn”, vertelt Caroline Mtani. Zij geeft leiding aan het medisch personeel op deze afdeling. “We kunnen nu zoveel meer. We hebben speciale bedden, couveuses, medicijnen en zuurstofapparaten.”

 

Nu doneren

 

Te weinig bedden in een kleine ruimte

Dankzij deze gespecialiseerde hulp is het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen met veertig procent gedaald. De goede naam van het ziekenhuis zorgt ook voor meer patiënten. Dokters uit de wijde omgeving sturen zwangere vrouwen met problemen door naar het Sengerema ziekenhuis. “Onze afdeling is berekend op 500 opnames per jaar. Nu zijn het er al meer dan 1.500 per jaar”, legt Caroline uit. “Met als gevolg dat er te weinig bedden zijn, er altijd veel te veel mensen in de kleine ruimte zijn en ons personeel het veel te druk heeft.”

U kunt meehelpen de zorg naar een hoger niveau te tillen

Samen met stichting Vrienden Sengerema Hospital steunt Wilde Ganzen de uitbreiding van de afdeling voor ernstig zieke baby’s. Caroline: “Met extra ruimte, meer apparatuur en training aan onze zorgmedewerkers kunnen we straks meer moeders en kinderen helpen en de zorg naar een nog hoger niveau tillen.” Draagt u een steentje bij aan de bouw?

De aanpakkers Caroline Mtani en Niek Versteegde

Caroline Mtani werkt al haar hele leven in het Sengerema ziekenhuis. Bij haar draait alles om de beste zorg voor moeder en kind. “Ik ben zelf een moeder”, vertelt Caroline. Waarmee ze wil zeggen dat ze heel goed de blijdschap, maar ook de angst begrijpt van zwangere vrouwen. Haar eigen kinderen zijn inmiddels volwassen, maar op haar werk neemt ze nog iedere dag de zorg van heel veel zieke baby’s voor haar rekening.

 

Nu doneren

 

“Dertig jaar geleden ben ik begonnen als kraamverzorgster. Na de geboorte van mijn tweede kind besloot ik dokter te worden.” Geen gemakkelijke keuze, want om haar diploma te halen moest ze haar gezin in de steek laten en twee jaar lang wonen en studeren in de stad Mwanza. “Na mijn terugkeer in Sengerema kreeg ik nog twee kinderen en nu heb ik de eer om moeders en pasgeboren kinderen de best mogelijke zorg te geven.”

 

 

Vijf jaar geleden is in het Sengerema ziekenhuis een nieuwe afdeling gebouwd voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Tropenarts Niek Versteegde was er nauw bij betrokken: “Dankzij dit project én training aan het zorgpersoneel is het sterftecijfer met veertig procent gedaald!” Zelf is Niek nu huisarts in Nederland en actief in het bestuur van stichting Vrienden Sengerema Hospital.

Veelgestelde vragen

Het Sengerema ziekenhuis heeft al een goedlopende afdeling voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Waarom dan toch nog opnieuw investeren? Lees hier waarom uitbreiding noodzakelijk is.

In Tanzania ligt het sterftecijfer bij moeders en kleine kinderen vele malen hoger dan in Nederland. Ouders durven vaak niet eens na te denken over de naam die ze hun kind gaan geven als ze in verwachting zijn. Zo bang zijn ze dat hun kind niet zal overleven. In het Sengerema ziekenhuis hebben ze nu gelukkig een goedlopende afdeling voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Maar de goede naam van het ziekenhuis zorgt voor meer patiënten. Er zijn te weinig bedden, er zijn veel te veel mensen in een kleine ruimte en het personeel is overbelast. Door uit te breiden kunnen we meer vrouwen en baby’s helpen en levens redden.

Na de uitbreiding kunnen per jaar honderden vrouwen en baby’s éxtra de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit zorgt voor een verdere afname van de sterftecijfers en voor een betere gezondheid van de bevolking. Mensen krijgen daardoor meer hoop en vertrouwen in de toekomst. Door trainingen te geven aan het personeel en het aantrekken van meer gekwalificeerd zorgmedewerkers neemt de kennis toe en de werkdruk af.

Het Sengerema ziekenhuis is al jaren een goedlopend ziekenhuis. Er is goed management, huisartsen uit de wijde omgeving kennen het ziekenhuis en verwijzen hun patiënten door en de overheid heeft Sengerema erkent als districtziekenhuis. Het personeel onderhoudt de kamers en apparatuur zelf en het management is in staat om goed personeel aan te trekken. Daarnaast zijn er nauwe banden met Nederland. Nederlandse artsen komen regelmatig in het ziekenhuis voor kennisoverdracht en ondersteuning.

In Nederland wordt dit project ondersteund door stichting Vrienden Sengerema Hospital. In Tanzania is dat Lesseriani, een organisatie die zorg en ondersteuning wil bieden aan mensen die ziek zijn. Patiënten zonder geld kunnen daarbij een beroep doen op gratis zorg.

In het Sengerema ziekenhuis proberen ze patiënten en het personeel zo veilig mogelijk te houden. Met steun van het Wilde Ganzen Coronafonds zijn scanners gekocht om de temperatuur van mensen te kunnen meten, is beschermende kleding aangeschaft en hebben de zorgmedewerkers extra training gekregen.