Acht steden, één nacht en heel veel fooi. Op 26 mei was het weer Nacht van de Fooi. Groepjes studenten komen in hun studentenstad in actie om zoveel mogelijk horecagelegenheden te enthousiasmeren om hun fooi voor één nacht af te staan. Er is door de acht deelnemende steden maar liefst 28.006,56 euro opgehaald!

Dit bedrag wordt door Wilde Ganzen verdubbeld en gedoneerd aan een van de projecten die Wilde Ganzen steunt. Een landelijk bestuur, waar Fleur Ruhaak voorzitter van is, stuurt de verschillende steden die meedoen aan Nacht van de Fooi aan.

Dit jaar zet Nacht van de Fooi zich in voor jongeren in Suriname. De armoede daar is groot. Veel jongeren maken zich zorgen over de toekomst en ervaren veel druk. Hierdoor is er steeds meer schooluitval, wat de neerwaartse spiraal alleen maar verergert. Zo hebben veel jongeren last van stress, depressies en angststoornissen. Suriname staat op een zorgwekkende vierde plek als het gaat om landen met de meeste zelfdodingen.

Daarom gaat de opbrengst van Nacht van de Fooi dit jaar naar Stichting Shaan Creations Suriname. Fleur legt uit waarom ze voor dit project hebben gekozen: “Veel jongeren in Nederland worstelen met dezelfde thema’s. Ze ervaren veel druk. Om mij heen kent bijna iedereen wel iemand die met zware mentale problemen kampt, dit onderwerp ging ons dus aan het hart.”

Met de opbrengst van Nacht van de Fooi kan Stichting Shaan Creations Suriname een praktijkruimte opzetten waar jongeren direct terecht kunnen en waar ze gratis hulp en begeleiding krijgen. Zo kunnen ze terecht bij professionele hulpverleners die hen weer een toekomstperspectief kunnen bieden. Ook wil de stichting voorlichtingsmateriaal uitdelen op scholen, zodat er meer bewustzijn ontstaat.

26 mei was het dan zo ver, dé Nacht van de Fooi. Fleur vertelt dat het tijdens en kort na de coronacrisis moeilijk was om horecagelegenheden mee te krijgen: “De horeca, en dus ook Nacht van de Fooi, had een flinke klap gekregen. Daarom zijn we als landelijk bestuur extra actief aan de slag gegaan dit jaar. Met hulp van Wilde Ganzen hebben we Nacht van de Fooi in een nieuw jasje gestoken.

We hebben een nieuwe website en hebben er als landelijk bestuur veel vaart achter gezet. Onze motivatie werkte aanstekelijk voor de stedelijke besturen, die er steeds een schepje bovenop deden.” En het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen. Er is door de acht deelnemende steden maar liefst 28.006,56 euro opgehaald.

Dit is ruim 10.000 euro boven het streefbedrag! Na de verdubbeling van Wilde Ganzen betekent dit dus ruim 56.000 euro voor jongeren in Suriname. Een geweldige prestatie, en een prachtig initiatief.