In Tanzania willen mensen met albinisme een eigen radiostation opzetten. Het wordt het eerste lokale radiostation op het eiland Ukerewe, waar veel mensen met albinisme naar toe zijn gevlucht. Op zoek naar een veilige plek om te wonen.

Albinisme is een aangeboren aandoening. Door het ontbreken van het pigment melanine krijgen mensen een witte huid. Dat zorgt ervoor dat de huid ontzettend gevoelig is voor de zon en snel verbrandt. Door het ontbreken van pigment in de iris van de ogen, hebben mensen met albinisme vaak verminderd zicht of zijn blind.

Discriminatie en uitsluiting

In verschillende landen, waaronder in Tanzania, schrijven mensen magische krachten toe aan mensen met albinisme. Mensen worden vermoord en lichaamsdelen worden verkocht. Veel mensen met deze aandoening worden dagelijks gediscrimineerd en uitgesloten.

Gevlucht naar eiland in Tanzania

Op het eiland Ukerewe is een grote gemeenschap van mensen met albinisme. Sommigen zijn naar dit eiland gevlucht, op zoek naar een veilige plek om te wonen. Anderen zijn als kind door hun familie naar het eiland gebracht en achtergelaten.

Radiostem voor zelfacceptatie en kennisdeling

Ook al zijn er veel mensen met albinisme op het eiland, ook hier vormen ze een minderheid en worden ze gediscrimineerd. Om daar wat aan te doen, willen mensen met albinisme een eigen radiostation opzetten. Door het uitzenden van radioprogramma’s krijgen ze letterlijk een stem. De aanstormende DJ’s willen andere mensen met albinisme een hart onder de riem steken, kennis delen en acceptatie bevorderen. Dit is hard nodig, want er is nog veel onwetendheid onder de bevolking.

Help Africa Afya Initiatives bij het opzetten van een radiostation en het trainen van de crew. Na de lancering kan het station door het uitzenden van reclame zelf geld verdienen voor de salarissen van de medewerkers. Wilde Ganzen steunt dit project samen met REF FM Radio, een organisatie die over de hele wereld radiostations helpt op te zetten voor vluchtelingen.

Geef jij mensen met albinisme een stem? Maak dan vandaag een donatie aan ons over!

Project in het kort