Voor kinderen met een beperking is een zwembad een noodzaak. Ze kunnen er heerlijk ontspannen en goed hun spieren trainen. Op heel Bali was er nog geen speciaal zwembad voor deze kinderen. Daar is nu verandering in gekomen!

Kinderen die op het Indonesische eiland Bali geboren worden met een lichamelijke of geestelijke beperking hebben straf gekregen. Tenminste dat is wat ze op dit eiland vaak geloven. Hun ouders zullen wel iets verkeerd gedaan hebben in een vorig leven…

Weinig acceptatie

Wat je dan krijgt is dat kinderen met een beperking niet geaccepteerd worden. Mensen zien ze als nutteloos en er wordt dan ook niet veel gedaan om deze kinderen te helpen. Dat is zowel voor het kind als de ouders een drama. Ze moeten de zorg zelf maar regelen, wat betekent dat pa of ma thuis moet blijven en dus niet bij kan dragen aan het gezinsinkomen. Arme gezinnen worden zo nog armer. Wat je dan vaak ziet is dat de ouders toch maar gaan werken. Hun kind moet dan de hele dag in bed blijven liggen.

Zorg voor kinderen met een beperking

Dit kan natuurlijk niet! Dat vindt ook de PURE! Foundation. Zij doen vrijwilligerswerk op onder andere Bali en helpen de Indonesische organisatie Yayasan Widya Guna. Deze organisatie zet zich in voor kinderen met een beperking. Zo beheren ze een activiteitencentrum waar naast aanvullend onderwijs (zoals Engelse les en computervaardigheden) gezondheidszorg op maat wordt aangeboden. 44 kinderen met een hersenverlamming, downsyndroom of bijvoorbeeld autisme krijgen hier goede zorg en begeleiding. Wie niet naar hun centrum kan komen, krijgt fysiotherapie aan huis.

Een stuk blijer

Voor deze kinderen is met steun van Wilde Ganzen nu een speciaal zwembad gebouwd. Een uitkomst, want zo’n lekker warm bad van 32 graden zorgt voor een flinke verbetering van de lichamelijke conditie van kinderen en ze worden er een stuk blijer van! Ook de nieuwe douche is een uitkomst, want thuis hebben de meeste kinderen geen douche, laat staan dat de ouders de materialen hebben om hun kinderen te ondersteunen bij het wassen.

Over het onderhoud van het trainingsbad is ook goed nagedacht: er worden twee stafleden opgeleid. Daarnaast wordt het bad verhuurd aan andere organisaties om de kosten te dekken.

Op heel Bali was nog niet zo’n speciaal zwembad. Er zijn wel gewone zwembaden, maar die willen geen kinderen met een beperking toelaten. Met jouw hulp is aquatherapie voor deze geweldige kinderen een springplank naar een beter leven!

Project in het kort