In oktober 2007 vertrok Willeke Brouwers met 9.000 euro naar Peru. Haar doel: iets te beginnen voor kinderen met autisme. Ruim tien jaar verder heeft ze met haar lokale organisatie Asociación Abrazos een centrum voor autisme opgezet, waar vijf therapeuten werken en jaarlijks 75 kinderen en hun ouders voor trainingen komen.

Project in het kort

Naam: Willeke Brouwers
Organisatie: Asociación Abrazos
Land: Peru
Missie: Kennis overbrengen over autisme, therapie geven en begeleiden van kinderen met autisme en hun gezin.

Centrum voor autisme in Peru“De afgelopen tien jaar hebben we heel veel bereikt. Wilde Ganzen heeft ons vijf jaar geleden geholpen bij de renovatie en inrichting van ons huidige pand. Met jullie hulp is het prachtig opgeknapt en heeft het centrum een professionele uitstraling. Daarnaast hebben we vorig jaar met steun van Wilde Ganzen drie therapeuten naar een specialisatiecursus in de hoofdstad Lima kunnen sturen. Zij hebben nu een erkend diploma en dat zorgt voor meer vertrouwen bij ouders en professionals die kinderen naar ons doorsturen.

Zorg kinderen met autisme in Peru

Het kan niet zo zijn dat Nederland moet blijven zorgen voor kinderen met autisme in Peru. Daarom vereist onze volgende stap een denkomslag: we mogen niet verwachten dat er altijd geld uit het buitenland komt. We zijn dan ook bezig om zelfstandig te worden. Sinds 1 januari hebben we een standaardtarief ingevoerd die alle ouders moeten betalen. Zeventig procent is daartoe in staat. Voor ouders die het niet kunnen betalen werken we aan een sociaal plan. Die kosten moeten gedekt worden uit onze inkomsten. We zitten boordevol ideeën. Zo verkopen we stroopwafels en werd in april ‘Crêpe Abrazos’ geserveerd in een lokaal restaurant. Dat levert nu nog niet veel op, maar het begin is er!”


Naam: Erwin Bosman
Organisatie: stichting Abrazos
Land: Nederland
Missie: financieel ondersteunen van Asociación Abrazos in Peru

“Uit niets heeft Willeke een mooi centrum opgebouwd waar kinderen en ouders goede zorg krijgen. Daaruit blijkt hoe goed ze is in pionieren. Daarom heb ik er ook het volste vertrouwen in dat Asociación Abrazos straks financieel onafhankelijk van buitenlandse hulp kan fungeren. Wij kunnen dan meehelpen financiering te vinden voor grote projecten. Zo willen we Virtual Reality brillen aanschaffen, waarmee kinderen sociale situaties kunnen oefenen in een veilige omgeving.”

Centrum voor autisme in Peru