In het noorden van Ethiopië ligt het kleine dorpje Wariho. De dichtstbijzijnde school was twee uur lopen en dat is zeker voor kleine kinderen veel te ver. De dorpsbewoners wilden heel graag een eigen basisschool, zodat ál hun kinderen naar school kunnen. Nu is het eindelijk zover.

De oude basisschool lag op negen kilometer afstand. Om er te komen moesten kleine kinderen lopen over een gevaarlijke weg en twee rivieren oversteken. De meeste kinderen konden pas vanaf een jaar of tien zelfstandig deze route volgen en gingen daarom dan pas naar school.

Eenmaal op school bleek dat veel kinderen de opgelopen achterstand niet meer konden inhalen. Ontmoedigd stopten veel jongens en meisjes met school, waarna ze hun ouders moesten helpen met de oogst of het verzorgen van vee.

Ook voor kinderen met een beperking

Ieder kind moet in zijn eigen omgeving naar school kunnen en daarom kwamen de Ethiopische hulporganisatie Fish for All samen met de Nederlandse stichting ISEE met het voorstel een basisschool bouwen. Het is een prachtig gebouw geworden, met klaslokalen, een bibliotheek en een sportveld. En er aandacht voor kinderen met een beperking: de hele school is rolstoelvriendelijk. Omdat voor goed onderwijs meer nodig is dan metselwerk, kregen de docenten trainingen om hun vaardigheden te verbeteren.

Ouders willen ook les

Het resultaat mag er zijn. Niet alleen de kinderen zijn er flink op vooruit gegaan: de ouders zijn ook helemaal enthousiast. Die vragen de overheid zelfs om een extra leerkracht aan te nemen, zodat ze zelf ook les kunnen krijgen in lezen en schrijven. Zo heeft dit project een positieve invloed op de hele gemeenschap. En dat was helemaal de bedoeling!

Project in het kort