In het dorp Vitengeni in Kenia staat sinds kort een gloednieuwe basisschool. En dat was hard nodig ook: de oude school was niet bestand tegen regenbuien en de hete zon en was daarnaast te klein voor de 275 leerlingen.

Door enorme inzet van alle ouders en de hulp van Lifting the Barriers en de Nederlandse Learn! Foundation is er een prachtige school neergezet. Voorheen kregen de kinderen les in een lemen gebouw zonder faciliteiten. De vloer was van zand en als het regende stroomde het water de lokalen in. De kinderen kregen weinig te eten, hadden nauwelijks lesmaterialen, geen speelgoed en kregen les in een school die de hitte van buiten totaal niet tegenhield.

En dat was nog niet alles. Doordat de oude school te klein was, werden de kinderen in groepen verdeeld. De kleinste kinderen kregen in de ochtend les, de oudere kinderen in de middag. Gevolg was dat beide groepen geen volwaardig onderwijs kregen. Ook moesten de kinderen in aparte groepen van huis naar school lopen. Omdat ze ver moeten lopen en ook nog eens rivieren moeten oversteken, was dat vooral voor de kleinste kinderen gevaarlijk.

De verbeteringen zijn enorm

Nu is de school gebouwd, zijn er watertanks aangelegd, zes toiletten en een administratieblok. De kinderen hoeven niet meer in aparte groepen naar school. De sanitaire voorzieningen zijn vooral voor de meisjes een enorme verbetering en de docenten hebben een eigen ruimte om persoonlijk werk te doen en hun administratie bij te werken.

Doordat er nu een nieuw keukenblok is gebouwd, hoeft er niet meer gekookt te worden in een rokerige ruimte en dat is een grote verbetering voor de gezondheid van het personeel.

Het project verliep prima. De aannemer heeft met name veel moeders ingehuurd om mee te helpen bij de bouw. Die hebben allemaal wat extra geld verdiend! Er is zelfs een klein bedrag van 75 euro van het budget overgebleven. Dit wordt geĂŻnvesteerd in de school. Kortom: met heel veel teamwork is er een prachtig resultaat neergezet.

Project in het kort