Met een vakschool voor bouwkunde en kleermaker krijgen de jongeren van Kartong in Gambia een goede kans op de arbeidsmarkt. De vicieuze cirkel van armoede kunnen we daarmee doorbreken.

In februari 2018 vroeger wij je hulp bij de bouw van deze vakschool. Inmiddels zijn alle plannen uitgevoerd. Er is een stuk grond aangekocht, mede dankzij bemiddeling van de burgemeester van het dorp. Vervolgens is dit stuk land ommuurd en binnen deze muren is een schoolgebouw (vier lokalen en twee kantoorruimtes), een toiletgebouw, een elektriciteitsruimte, een conciërgewoning en een watervoorziening gebouwd.

Een vrouw met een rode hoofddoek in Gambia.100 leerlingen per jaar

Na de bouw is gelijk gestart met een viertal opleidingen: bouwvakker (timmeren, metselen en stukadoren), kleermaker, visagie en het verven van textiel. De school is jammer genoeg nog niet officieel erkend door de overheid, maar daar wordt hard aan gewerkt. Per jaar kunnen ruim 100 jongeren naar deze school en is er ook werk voor tien leraren.

Als je bedenkt dat een vakman straks een hele familie kan onderhouden, dan kun je je voorstellen dat heel veel mensen van deze vakschool gaan profiteren. De jeugd krijgt kansen op een betere toekomst en de regio een economische impuls.

Nu al uitbreidingsplannen

De school heeft gelijk al uitbreidingsplannen. Ze willen drie extra lokalen bouwen. EĂ©n van deze lokalen wordt een ICT-ruimte en bibliotheek. Een ander ruimer lokaal wordt ingericht voor praktijklessen van de bouwopleiding.

Daarnaast is het de bedoeling om in het dorp een winkel te openen, waar gemaakte werkstukken verkocht kunnen worden, evenals goederen die soms uit Nederland gebracht worden. De leerlingen bemensen deze shop en doen zo ook verkoopervaring op.

Namens de stichtingen Triple C Gambia en Triple C Elburg: veel dank voor je bijdrage aan dit mooie project!

Project in het kort