De kwaliteit van onderwijs in Guatemala verloedert. Scholen hebben weinig middelen en krijgen nauwelijks aandacht en geld van de overheid. Met een driejarig onderwijsprogramma helpen we kwetsbare leerlingen in een afgelegen gebied. Dit is het derde jaar en ditmaal steunen we ook een vrouwengroep.

Guatemala maakt al lange tijd een crisis door. Het is er erg onrustig, de economie draait niet goed en op straat en in de politiek heerst een gespannen sfeer. Directeuren van zeven scholen in de westelijke hooglanden van Guatemala trekken aan de bel. Zij zien dagelijks dat onderwijs voor veel ouders geen prioriteit meer heeft.

Kwetsbare kinderen

Omdat ouders vaak te weinig geld hebben om rond te komen, moeten de kinderen meehelpen geld te verdienen. Ze verlaten daardoor vroegtijdig de school. Voor de korte termijn is dat misschien een oplossing voor de ouders, maar op de lange termijn krijgen de kinderen zelf daardoor weinig kansen op de arbeidsmarkt. De directeuren zien dat kinderen met een beperking helemaal kwetsbaar zijn. Zij worden in Guatemala vaak gediscrimineerd en nauwelijks geholpen.

Educatief programma

Daarom ligt er nu een plan van Asociación Yabal Guatemala en StartUp4kids Foundation om met een driejarig onderwijsprogramma de kansen voor 500 kinderen te verbeteren. Op zeven scholen in de regio wordt er dit jaar een educatief programma opgezet om kinderen het belang van onderwijs mee te geven, ze te leren verstandig om te gaan met geld en op een goede manier gebruik te maken van de natuur.

Steun voor kinderen met een beperking

Daarnaast is het doel om 15 jongeren met een beperking te ondersteunen, zodat ze naar school kunnen gaan. Dit programma wordt uitgevoerd op een dovenschool in de buurt. Voor deze jongeren betekent dit dat ze naar een school kunnen waar ze veilig zijn. Een plek waar geen agressie en discriminatie is, maar waar ruimte is om te leren te communiceren, te spelen en te studeren.

Nieuw: vrouwenprogramma

Bovenstaande stappen gaan nu het derde jaar in. Dit jaar komt er nog een derde project bij. Want we willen ook graag vrouwen ondersteunen die niet mee kunnen doen in de samenleving. Ze leven in grote armoede en hebben zelf aangegeven waar ze hulp bij willen hebben. Zij gaan in het gebied rondom hun dorp bomen planten voor herbebossing. Hout is namelijk onmisbaar in hun leven. Ze steken er hun fornuis mee aan en verwarmen hun woningen ermee.

Groei en bloei van de gemeenschap

Uiteindelijk hopen we dat met deze aanpak ook op lange termijn er ruimte komt voor groei, verandering en persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare kinderen en vrouwen. Docenten krijgen meer kennis, geven daardoor beter les en motiveren op hun beurt nieuwe kinderen en hun ouders om te investeren in onderwijs.

Dit is kortom een waardevol project voor de toekomst van heel veel kinderen en vrouwen in Guatemala. Geef vandaag nog een donatie. Iedere bijdrage is welkom!

Project in het kort