Niemand heeft beter zicht op illegale boskap dan de bewoners van het Amazonegebied zelf. Met camera’s en goede internetverbindingen komen de oorspronkelijke bewoners op voor hun leefgebied én de natuur.

Verscholen in de bossen van de Amazone wonen mensen die al eeuwenlang in dit gebied wonen. Maar als het aan grote bedrijven en rijke boeren ligt, duurt dat niet lang meer. Het leven van deze oorspronkelijke bewoners wordt ernstig bedreigd door mensen met enorme bulldozers en lawaaierige kettingzagen. Bomen die al honderden jaren op hun plek staan, liggen in een paar tellen om. Vaak gebeurt het kappen illegaal. Niemand die het ziet, niemand die de bewoners in het bos hoort.

Grote gevolgen voor mens en natuur

Er moet een einde komen aan deze houtkap. Want het Amazonegebied is enorm belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Als dit ecosysteem kapot gaat, kan het regenwoud zichzelf niet meer herstellen. En dat heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de bewoners in het gebied, maar voor zeldzame bomen, planten en dieren én voor de toekomst van de hele aarde.

Zij komen op voor oorspronkelijke bewoners

Sinds vorig jaar steunt Wilde Ganzen de Braziliaanse organisatie CITA. Dit is de inheemse raad van de Tapajos en Arapiuns volken. Samen met de inmiddels beroemde en gevierde Chief Dada komen zij op voor de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied. Zij verdedigen de rechten van de verschillende volkeren die in de bossen wonen en proberen hun gezondheid en inkomen te verbeteren.

Bewoners worden weer gezien en gehoord

Dit jaar gaan we door met dit belangrijke project. Samen met Treesistance steunen we het oprichten van zes nieuwe groepen ‘Forest Guardians’ die de illegale boskap in het gebied in de gaten gaan houden en proberen te voorkomen. Zij krijgen camera’s om de kap te filmen en om hun eigen zichtbaarheid te vergroten. De bewoners in het gebied krijgen juridische steun om claims op hun land te weerleggen en we investeren in de aanleg van betere internetverbindingen, zodat ook de bewoners in de meest afgelegen gebieden gehoord en gezien worden.

Met dit project steun je de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied en help je mee de kostbare natuur te beschermen. Doe je mee?

Project in het kort

  • Hiermee help je 7000 mensen
  • € 99.501
  • Brazilië
  • Klimaatactie
  • 2023.0025