Gelukkig gaat de meerderheid van de Ghanese kinderen naar school. Maar helaas ligt de nadruk in het onderwijs op het leren uit theorieboeken en het halen van examens. Leesboeken zijn bijna niet beschikbaar. Met de bouw van bibliotheken en de aanschaf van boeken is dat in de Volta regio nu een stuk verbeterd. Kinderen kunnen leeskilometers maken!

De bibliotheken zijn tot stand gekomen met hulp van de Nederlandse organisatie Biblionef Nederland en Biblionef Ghana. “Hoe meer je leest hoe, meer je kunt groeien”, zegt Wia Huisman van Biblionef. “Oefenen met taal, en plezier krijgen in lezen zijn heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van een kind. Leesboeken stimuleren taalvaardigheden en dragen bij aan leerprestaties in het algemeen.”

Lezen voor ieder kind, op 40 scholen

Er is grond aangekocht, er zijn gebouwen neergezet, meubilair is  er gekocht en natuurlijk zijn de boeken aangeschaft.  In het gebied waar de bibliotheken zijn gebouwd, zijn veertig scholen die daar dan gebruik van maken! Zo kunnen 18.000 leerlingen lezen wat ze willen.

Iedereen hielp mee

Lokale dorpshoofden en de overheid werden betrokken bij het project. Ook de ouders van kinderen droegen een steentje bij, in de vorm van geld of hulp bij de bouw. Er waren wel wat kleine tegenslagen. Zo liep de bouw vertraging op en kwam niet iedereen zijn beloftes na. Een leverancier die beloofd had met grote korting software te leveren, bedacht zich, waardoor de benodigde programma’s niet meer gekocht konden worden. En door een flink stijgende houtprijs zijn er uiteindelijk plastic stoelen gekocht in plaats van houten.

Al met al een geslaagd project waardoor duizenden kinderen hun leesvaardigheid kunnen verbeteren!

Project in het kort