De Nakake middelbare school in het dorp Nyakatuntu kookt tegenwoordig op biogas. Wat daar de voordelen van zijn? Bomen blijven gespaard, het is goedkoop, veilig, gezond en bovenal: duurzaam. De zogenaamde âbiogasvergisterâ produceert bijna voldoende om dagelijks voor alle 450 leerlingen te koken. Een mooi project dat eind februari werd afgerond.
Nyakatuntu ligt zeer afgelegen, infrastructuur is er niet. Om te koken was de school afhankelijk van brandhout uit de omgeving. Dat kostte veel geld en de natuur had er erg onder te leiden. De lokale ingenieur Urban Bashagi nam het initiatief om het kookproces duurzamer te maken. âHij vroeg of ik hem wilde helpenâ, vertelt Johannes Rwazo, die ook uit deze regio komt. Hij steunt de school vanuit Nederland met zijn stichting NedTLink. âZo ontstond het idee voor de biogasvergister.â
Koken op biogas: hoe werkt het?
âBiogas kun je verkrijgen uit afval, etensresten en mestâ, legt Johannes uit. âWij wekken het biogas op met de mest van de koeien op de school. Een gedeelte van de mest blijft over als restproduct, dat wordt gebruikt voor de groentetuin. De tuin maakt de school zelfvoorzienend, dus die is ontzettend belangrijk.â
Liefde voor moeder natuur
De kok, de leerlingen, de docenten, iedereen is blij over de nieuwe manier van koken: âWe zijn van de ongezonde rook af in de keukenâ, haalde de kok opgelucht adem, âIk hoef geen hout meer te halenâ, riep een leerling en âMijn leerlingen houden tijd over om te studerenâ, was het commentaar van een docent. Johannes vult aan: “Het scheelt veel geld en we zijn niet meer afhankelijk van hulp van buitenaf. En ik ben blij dat we de natuur sparen. Er is nog veel te doen in deze regio, we hopen dat we samen met de gemeenschap en de hulp van Wilde Ganzen nĂłg meer verschil kunnen maken.â