Het wordt steeds moeilijker in de Rif-regio in Marokko om granen te verbouwen. Jongeren zien hier geen toekomst meer en trekken massaal weg naar de steden en naar Europa. Met het opzetten van voedselbossen keert het optimisme terug. Koop jij een boom voor de boeren die het evenwicht in de natuur willen herstellen?

Het Rif-gebied was vroeger altijd een prachtig landbouwgebied. Uitgestrekte velden vol tarwe en gerst zorgden voor een inkomen en genoeg voedsel. Vandaag de dag is dat helaas anders. Door klimaatverandering is het in het gebied veel warmer geworden en valt de regen erg onregelmatig. Oogsten mislukken, boeren raken ontmoedigd en jongere generaties trekken weg uit deze regio. Zij zoeken hun heil in de steden of vluchten naar Europa.

Natuurlijk evenwicht is uit balans

De boeren die achterblijven gebruiken ontzettend veel chemische meststoffen en gif om nog iets te kunnen oogsten. Dat maakt dat de grond nog verder uitgeput wordt en het natuurlijk evenwicht verder uit balans raakt.

Ecologische landbouwmethoden zijn de oplossing

Toch is er een oplossing. En daar weten de organisaties Perma Rif en Stichting Riforest alles vanaf! Perma Rif probeert mensen bewust te maken van het herstel van aangetaste landbouwgrond door het toepassen van technieken en principes uit de permacultuur, een werkwijze die gericht is op het ontwikkelen van duurzame landbouw. Stichting Riforest is opgericht door Nederlanders met Marokkaanse roots die in hun geboortestreek noten- en fruitbomen planten om het Rifgebergte ecologisch en economisch te herstellen.

Fruit- en notenbomen voor herstel en inkomen

Het plan is om vijf voedselbossen aan te leggen, verspreid over het Rifgebied. Deze bossen worden voorbeeldprojecten voor alle boeren in de regio. De bossen worden aangelegd door boerenfamilies die niet de middelen hebben om zelf hiermee aan de slag te gaan. Deze boeren krijgen trainingen in het beheer van hun voedselbos, het opvangen van water (gelukkig valt er nog genoeg regen!) en het maken van compost. Op hun beurt geven ze deze kennis straks door aan andere boeren.

Nieuw perspectief voor jongeren

De bomen en kruiden die aangeplant worden, zorgen straks voor afkoeling van de grond en het tegengaan van erosie. Het fruit, de noten en de kruiden zorgen voor inkomen voor de boeren. Zo kunnen we de natuur in dit mooie gebied herstellen en jongere generaties perspectief bieden op een bestaan in eigen regio.

Koop jij een boom voor deze boeren? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Project in het kort

  • Hiermee help je 150 mensen
  • € 44.983
  • Marokko
  • Geen honger
  • 2022.0281