In Papoea is de kwaliteit van onderwijs erg laag en ouders zien het belang er niet van in om hun kinderen naar school te sturen. Met de bouw van een schoolbibliotheek investeren we in onderwijs voor de toekomst!

Papoea was vroeger een overzees gebiedsdeel van Nederland en heette toen Nederlands-Nieuw-Guinea. In 1962 werd het gebied overgedragen aan Indonesië, terwijl de bevolking hoopte op onafhankelijkheid. Dit zorgt tot de dag van vandaag voor veel frustratie.

Weinig economische ontwikkeling

Wamena is de grootste stad in de hooglanden van Papoea en telt 40.000 inwoners. Het is alleen per vliegtuig bereikbaar en doordat het zo afgelegen ligt, is er weinig economische ontwikkeling. De meeste mensen leven als boer van het bestaansminimum. In het gebied heerst veel onrust en geweld. Niet alleen omdat de bewoners zich onderdrukt voelen, maar ook door stammenoorlogen tussen de Papoea’s onderling. De corruptie in het gebied is groot. Dit ontwricht het hele sociale en economische leven. Veel mensen zijn gestopt met werken en veel scholen zijn meestal gesloten.

Investeren in onderwijs

De lokale organisatie Yayasan Kristen Wamena investeert in onderwijs in Papoea. Zij leiden studenten op tot professionele leraren die vervolgens met hart en ziel les geven in de afgelegen dorpen in de bergen. Zo wordt een nieuwe generatie Papoea’s geleerd om hun land te ontwikkelen en positieve verandering teweeg te brengen.

Waardevolle informatie en kennis

De organisatie wil graag met steun van Wilde Ganzen en de Karunia Foundation een nieuwe bibliotheek bouwen. Hier krijgen studenten en docenten toegang tot waardevolle informatie en kennis. Een nieuw gebouw biedt ook een extra kans: het dak wordt zo aangelegd dat er zoveel mogelijk water kan worden afgevoerd naar watertanks. Belangrijk, want regenwater is de enige betrouwbare waterbron hier.

Help jij mee om de om de meest afgelegen bibliotheek ter wereld te bouwen? Meer dan 200 studenten gaan hier straks dagelijks gebruik van maken. Voor hen voelt Wamena straks niet meer zo afgelegen en hopelijk ontstaan er daardoor nieuwe initiatieven om de bevolking te onderwijzen en vooruit te helpen.

Project in het kort