In McGregor in Zuid-Afrika worden dagelijks lessen gegeven in dans, zang en theater. Voor de kinderen een prachtige kans om plezier te hebben en zelfvertrouwen op te bouwen. Maar de lokalen voldoen bij lange na niet.     

Het dagelijks leven in de townships van Zuid-Afrika is vaak uitzichtloos. Deze wijken zijn tijdens de apartheid opgericht voor de zwarte bevolking en nog steeds heerst er grote armoede. Kinderen groeien er op in een wereld van criminaliteit, geweld en verslaving. In McGregor is dat niet anders. Daarom is zo mooi dat er in dit dorp een dansschool staat. Een kleine baken van hoop voor kinderen die willen ontsnappen aan de harde wereld op straat. Een plek waar ze zich veilig voelen en waar hun zelfvertrouwen wordt opgebouwd.  

Kinderen die dansles krijgen, doen het beter op school

De dansschool is opgezet door balletdanseres Mary Corpe Silver, met steun van Stichting Symbulon. Maar de zalen waar de lessen worden gegeven, voldoen bij lange na niet. “De vloer is niet geschikt. En de repetities van het koor onder golfplaten dak evenmin”, vertelt Fons Meijerink van Stichting Symbulon. Om duurzaam te zijn moet er een echt gebouw komen waar kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Je ziet gewoon dat het werkt. Kinderen die nu al dansles krijgen, doen het beter op school, tonen meer discipline en hebben een groter zelfvertrouwen. Ontzettend belangrijk in een omgeving waar op deze kinderen wordt neergekeken.” 

André Rieu is ambassadeur

Dat zag ook André Rieu. De wereldberoemde violist en orkestleider kwam in aanraking met de dansschool in Zuid-Afrika en doneerde een bus waarmee kinderen die veraf wonen, veilig gehaald en gebracht kunnen worden. Fons: “Wij zijn vereerd met André Rieu als ambassadeur van de stichting.”

Vele handen maken licht werk

Maar de bouw van een studio voor de danslessen is een groot en duur project. “Het is ontzettend lastig om genoeg geld bij elkaar te krijgen”, vertelt Fons. Dankzij een lokale sponsor is de grond voor de nieuwe dansschool inmiddels aangekocht. Een gerenommeerde architect ontwierp gratis het gebouw en jonge mensen uit de omgeving gaan helpen bij het timmer- en metselwerk, de aanleg van elektra en meer. Zo leren zij vaardigheden waar ze later profijt van hebben. De bouw is inmiddels van start gegaan en dorpsbewoners gaan straks als vrijwilliger aan de slag voor het onderhoud van de studio.

Help jij ook mee?

Om deze dansschool tot een succes te maken, vragen we jou om een bijdrage te leveren. Zo kunnen we samen voor zorgen dat we ‘Dans, Muziek & Theater onder één Dak’ voor kinderen uit de townships mogelijk kunnen maken. 

 

Project in het kort