Koffiedrinkers opgelet: met dit project steun je koffieboeren in Rwanda. Mensen die nu niet kunnen leven van de koffieoogst, krijgen straks een extra inkomen.

We weten allemaal dat koffieboeren onderaan de productieketen staan. Zij verbouwen de bonen, doen het harde werk en verdienen het minst. In Rwanda is dat niet anders.

In het Rubavu District wordt veel koffie verbouwd. 90 procent van de mensen hier is afhankelijk van de landbouw. Vaak bezitten ze een klein stukje grond, waardoor ze telkens maar een kleine oogst hebben. Ze kunnen niet leven van de opbrengsten.

Van afvalproduct…

In het oogstseizoen wordt de koffieboon uit de bessen gewassen en blijft pulp over. Voor de industrie is deze pulp nu nog een afvalproduct, maar de lokale organisatie Entraide et Developpement en de Vlaams-Rwandese Vereniging Umubano zien juist kansen.

…naar een extra inkomen!

Boeren mogen de pulp gratis ophalen bij de bedrijven die de bonen wassen. Dit restproduct is namelijk heel erg geschikt om paddenstoelen op te verbouwen. Terwijl de koffie maar een keer per jaar geoogst kan worden, kunnen paddenstoelen het hele jaar door verbouwd en verkocht worden. Dat maakt boeren minder afhankelijk van koffie én geeft ze een extra inkomstenbron.

Van koffie naar champignons

Het plan is om van vijftig koffieboeren champignonkwekers te maken. Er worden kassen aangelegd, gereedschappen gekocht, regenwatertanks geïnstalleerd en moestuinen aangelegd bij de deelnemende boeren. Deze boeren verenigen zich in een coöperatie en krijgen verschillende trainingen over het verbouwen van paddenstoelen en over vaardigheden om samen de oogst te verkopen. De winst die gemaakt wordt, wordt voor een deel geïnvesteerd om dit project verder uit te breiden.

Dat is even andere koffie voor deze boeren! Help jij mee om hun inkomen te vergroten en daarmee hun toekomst te verbeteren?

Project in het kort

  • Hiermee help je 60 mensen
  • € 30.891
  • Rwanda
  • Geen armoede
  • 2023.0270