Nog steeds zijn er dorpen waar mensen geen toegang hebben tot schoon water. Zoals in de Fetentaa-gemeenschap in Ghana. De bevolking hier heeft nauwelijks drinkwater.

De bewoners van Fetentaa leven van de landbouw. De ongeveer 6.500 mensen verbouwen cashewnoten, palmolie, cacao, mais, tomaten en cassave. De oogst is vooral voor eigen gebruik. Het kleine beetje dat overblijft, wordt verkocht op de markt.

Warm welkom voor vluchtelingen

De politieke crisis in buurland Ivoorkust leidde tot een grote stroom vluchtelingen naar het gebied. De bewoners van Fetentaa hebben deze vluchtelingen tien jaar lang met open armen ontvangen en de verschillende bevolkingsgroepen leefden vreedzaam samen. Vorig jaar is het vluchtelingenkamp opgeheven.

Nauwelijks schoon drinkwater

Die gastvrijheid is indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat deze gemeenschap in armoede leeft en nauwelijks schoon drinkwater heeft. Er is in de buurt maar één waterpomp. Eén kraan voor 6.500 mensen! Deze wordt beheerd door een overheidsinstantie en bewoners betalen voor het water dat ze gebruiken. Maar hun bijdrage ‘verdwijnt’ in de organisatie, waardoor er geen geld is voor onderhoud en uitbreiding. Op de twee scholen in de buurt is totaal geen toegang tot water en ook toiletten zijn er nauwelijks.

Het gevolg is dat mensen water halen uit open poeltjes en rivieren. In hetzelfde water wordt gewassen en de velden ernaast worden gebruikt als openbaar toilet. Dit zorgt ervoor dat mensen ziek worden van vervuild water. Ziektes als diarree, cholera, tyfus en polio zijn dan een groot probleem.

Nieuwe waterpompen en toiletten

Daar willen we wat aan doen! De lokale organisatie Support 4 Ghanaian Kids heeft samen met de Nederlandse Stichting Support 4 Ghanese Kids het plan om drie nieuwe waterpompen en tanks aan te leggen. Daarnaast worden er zestien toiletten gebouwd. Het beheer komt in handen van de gemeenschap zelf, zodat het geld dat wordt ingelegd ook daadwerkelijk ten goede komt aan onderhoud en toekomstige uitbreidingen. Alle inwoners, inclusief de kinderen, krijgen een training op het gebied van hygiëne.

Met dit belangrijke waterproject help je mee de gezondheid van de kinderen van de basisscholen en alle dorpsbewoners flink te verbeteren. Doe je mee?

Project in het kort