Dorpsbewoners in Gambia slaan de handen ineen om samen te zorgen voor veilig drinkwater in vijf dorpen. Ze zijn ontzettend gemotiveerd, maar hebben nog wel een startkapitaal nodig. Help je mee? 

Langs de kust van Gambia neemt de bevolking snel toe. Dat maakt het voor de overheid moeilijk om iedereen toegang te geven tot veilig drinkwater. Dat betekent dat meisjes en vrouwen de taak krijgen om water te halen uit open bronnen. Ze zijn hier veel tijd aan kwijt en het hele gezin loopt risico op ziektes doordat het water soms vervuild is.  

Te weinig water zorgt voor commotie 

Dit is ook het geval in de dorpen Daru Busumballa, Guage, Kunkujang Keita, Gallowya en Rumba. Er zijn te weinig waterputten, waardoor er regelmatig commotie is over wie er water kan krijgen en dorpsbewoners soms flinke afstanden moeten afleggen om water te halen. Het gevolg is dat gemeenschappelijke groentetuinen er vaak troosteloos bij liggen. Pas gezaaide groenten zijn verdord en vrouwen die afhankelijk zijn van een goede oogst raken ontmoedigd. 

Dorpsbewoners nemen zelf het voortouw

Dit kan niet langer zo. Daarom komt Mama Africa for Gambia samen met jou in actie. De dorpsbewoners willen in elke buurt waterpunten aanleggen. Er worden gaten in de aarde geboord, water wordt opgepompt naar grote tanks en daarna verder verspreid via waterleidingen. De bewoners nemen bij alles het voortouw en nemen voor het hele project alle verantwoordelijkheid. Zo zorgen ze ook zelf dat iedereen meebetaalt aan onderhoud van de waterputten. Trainingen om het project uit te voeren en te onderhouden krijgen ze van Mama Africa for Gambia.  

Groei en bloei voor hele gemeenschap

Met jouw steun kunnen de vrouwen in de dorpen de hygiëne en daarmee de gezondheid van hun gezin flink verbeteren. Ze zijn straks niet meer uren kwijt aan het halen van water en ze kunnen hun groentetuin weer laten groeien en bloeien. Dat zorgt er tevens voor dat hun inkomen op lange termijn toeneemt!  

Project in het kort