In Nepal stortte in april 2015 door een enorme aardbeving het grootste deel van deze middelbare school voor doven kinderen in. Mede dankzij jouw bijdrage staat er nu een nieuwe school. Het gebouw is aardbevingsbestendig én groter geworden, waardoor meer dove kinderen les kunnen krijgen.

Jeroen van den Bergh woont in Nepal en werkt bij The Nepal Trust, een organisatie die in de meest afgelegen gebieden van Nepal mensen vooruit helpt.

Project in het kort

Dove kinderen weer naar school in Nepal
Een jongetje krijgt les in gebarentaal in Nepal.

Leslokalen voor dove kinderen ingestort

“Al voor de aardbeving was ik op bezoek geweest bij de school, vlakbij de stad Bharatpur. Het gebouw was te klein en de hoofdonderwijzer wilde het graag renoveren. Tijdens de beving stortten de lokalen in en werd nieuwbouw noodzakelijk. Wij hebben contact gezocht met Stichting Nepal in Nederland en die hebben Wilde Ganzen gevraagd te helpen bij de financiering.”

Werken in de techniek

Er zijn niet veel dovenscholen in Nepal, kinderen komen van ver om hier les te krijgen. Bij de school is daarom een hostel gebouwd waar ze kunnen overnachten. “De kwaliteit van het onderwijs is hoog”, vertelt Van den Bergh. “De onderwijzers zijn bijna allemaal vrouw en hebben zelf een goede opleiding gehad. De kinderen krijgen les in vakken als Engels en rekenen en kunnen met een diploma op zak doorstromen naar vervolgonderwijs. In de praktijk blijken technische vakken heel geschikt voor dove kinderen. Met bijvoorbeeld het repareren van computers en mobiele telefoons kunnen ze een inkomen verdienen.” De school zelf is blij met de nieuwbouw. “Het zorgt voor vooruitgang”, legt Van den Bergh uit. “De overheid geeft subsidie voor elk kind met een beperking. Dat geld kunnen de onderwijzers investeren in beter onderwijs, wat er weer voor zorgt dat meer ouders hun kinderen naar deze school sturen. Daar is de nieuwbouw ook op berekend, uiteindelijk kunnen er 300 kinderen terecht.”

Wat is er met jouw bijdrage in Nepal gedaan?

Voor een bedrag van ruim 85.000 euro zijn er acht lokalen en een hostel met keuken en toiletten gebouwd. Ook is er een omheining aangelegd voor de veiligheid van de dove kinderen en is het bestaande toiletgebouw gerenoveerd. Van den Bergh: “Na de aardbeving kwam de overheid met strengere regels, waardoor we een stalen constructie moesten gebruiken voor het dak. Door de extra kosten konden we niet meer nieuw meubilair betalen. Het schoolbestuur gaat dit nu zelf regelen.”

Kinderen krijgen les op een dovenschool in Nepal.

Dove kinderen kunnen weer naar school in Nepal
Kinderen zitten op de grond in een les op een dovenschool in Nepal.
Een meisje staat naast een lesbord op een dovenschool in Nepal.
Een meisje staat naast een lesbord op een dovenschool in Nepal.
Een meisje oefent handgebaren tijdens een les in Nepal.
Een meisje oefent handgebaren tijdens een les in Nepal.
School voor dove kinderen in Nepal
Een kleine klas met kinderen op een dovenschool in Nepal.