Steeds meer kansarme jongeren rondom de steden Nova Friburgo en Rio de Janeiro in Brazilië zijn geïnteresseerd in duurzame landbouw. Op Eco Caminhos leren deze jongeren over permacultuur, boslandbouw en duurzame bouwtechnieken. Daarom vragen we je hulp voor de bouw van een educatief centrum.

Het berggebied in de staat Rio de Janeiro heeft een aangenaam klimaat. Het grootste deel van het jaar is het er koel. Toeristen komen er voor de prachtige watervallen en voor mooie wandelingen door de bergen.

Weinig kansen voor jongeren

Maar net als overal in Brazilië is de inkomensongelijkheid onder de bevolking groot. Er is hoge werkeloosheid onder de arme bevolking, doordat deze groep maar weinig kansen krijgt om een baan te vinden. En als er al banen zijn, dan zijn het vaak slecht betaalde functies, waardoor mensen grote moeite hebben om rond te komen en veel jongeren voor het criminele pad kiezen.

Onderwijs in duurzame landbouw

De Braziliaanse organisatie Associação Ecolibrium probeert samen met de Nederlandse stichting Avante Educação Brasil de jongeren in hun gemeenschap te ondersteunen. Vooral in de landbouwsector liggen kansen, want het gebied is vruchtbaar. Zo hebben de organisaties een eco-boerderij opgezet waar jongeren kunnen leren om volledig zelfvoorzienend te worden. Op de boerderij leren scholen en organisaties uit de wijde omgeving hoe ze op een milieuvriendelijke wijze voedsel kunnen produceren en hoe ze met lokale materialen een duurzaam huis kunnen bouwen.

Sociaal programma voor kansarme jongeren

Op de boerderij loopt ook een sociaal programma. Kansarme jongeren krijgen hier een opleiding die drie maanden tot twee jaar duurt. Ze kunnen zich specialiseren in duurzaam bouwen en de aanleg en beheer van voedselbossen. Verder leren ze hoe ze succesvol worden op de arbeidsmarkt en hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Bouw educatief centrum

Dit sociale programma neemt een grote vlucht. Om dat voor de toekomst meer vorm te geven willen ze nu graag een educatief centrum bouwen. Dit wordt een rond gebouw met een centrale binnenplaats, met daar omheen leslokalen en een keuken dat als restaurant gaat dienen.

Help jij mee om meer jongeren enthousiast te maken voor boslandbouw en duurzaam bouwen? Zo leiden we een toekomstige generatie op die zich inzet voor mens en natuur en die ontbossing en vervuiling tegengaan.

Project in het kort