Ziekenhuis Kenia wil eigen verpleegkundigen opleiden

“Als ik straks klaar ben met school wil ik graag verpleger worden, net als mijn moeder.” De 14-jarige Nicholous Waithaka wil niets liever dan mensen beter maken. Daar is wel een praktijkschool voor nodig om hem de kneepjes van het vak te leren.

Project in het kort

De moeder van Nicholous leerde die kneepjes in het ziekenhuis van Kilgoris in Kenia. Hier op het platteland hadden ze decennialang naast het ziekenhuis een eigen school waar jongeren medische trainingen kregen en tegelijk praktijkervaring op konden doen. Door problemen moest het ziekenhuis begin deze eeuw haar deuren sluiten en daarmee ging ook de school dicht.

Groot tekort aan verplegers

“Gezondheidscentra zijn ontzettend belangrijk voor elke gemeenschap”, vertelt Father Joseph, een katholieke priester die het voor elkaar kreeg dat het ziekenhuis in 2006 weer openging. “We hebben nu een levendig hospitaal met goede medische zorg. De volgende stap is het heropenen van de ‘nursing school’, want in de wijde omgeving is niet zo’n opleiding aanwezig en we hebben een groot tekort aan

Twee vrouwen in een apotheker in Kenia.

gekwalificeerde verpleegkundigen. Nog steeds hebben vrouwen hier gecompliceerde bevallingen zonder de juiste hulp. De traditionele kraamhulp kan heel veel, maar heeft vaak te weinig kennis en niet de juiste middelen voor de megaklus die ze vaak moet uitvoeren.”

De nieuwe school voor verpleegkundigen heeft straks plek voor zeventig jongeren en tien medewerkers. “Wij hopen dat de lokale gezondheidszorg een impuls krijgt en dat jongeren een toekomst voor zichzelf en hun familie kunnen opbouwen”, zegt Father Joseph. “We lossen daarmee ook gelijk het tekort aan medisch personeel voor ons ziekenhuis op. Zo kunnen we samen een mooie bijdrage leveren aan het ziekenhuis en de samenleving.”

Handen uit de mouwen

Vanuit Nederland helpen stichting Share en de diaconie van de PKN-kerk van Heerhugowaard mee om de school weer open te krijgen. “In 2017 ben ik er geweest en heb ik Father Joseph ontmoet”, zegt Rob de Visser. “Met hem hadden we mooie gesprekken, waardoor we enthousiast werden over de plannen. Het oude schoolgebouw staat er nog en nu hopen we genoeg geld op te halen om het te renoveren. Met een groep jongeren gaan we er deze zomer naartoe om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo ervaart onze jeugd dat niet alles in het leven vanzelfsprekend is.”

Help mee de praktijkschool voor verpleegkundigen te renoveren!

Steun dit project

Home