“Het gaat goed hier bij ons in Kilgoris.” Father Joseph is blij en trots dat de renovatie van het school voor verpleegkundigen erop zit. “De school gaat binnenkort open, we gaan weer verplegers opleiden!”

Half april 2019 vroegen wij je hulp bij de renovatie van een praktijkschool voor verpleegkundigen in Kilgoris, Kenia. Door problemen en achterstallig onderhoud was deze school al bijna twintig jaar dicht. Een groot gemis, want in de wijde omgeving was een dergelijke opleiding niet aanwezig waardoor er een groot tekort aan verpleegkundigen was ontstaan.

Project in het kort

Goede zorg bij gecompliceerde bevallingen

“Gezondheidscentra zijn ontzettend belangrijk voor elke gemeenschap”, vertelt Father Joseph. “Met de opening van de ‘nursing school’ hebben we straks een levendig hospitaal waar verpleegkundigen de kneepjes van het vak kunnen leren. Nog steeds hebben vrouwen hier in de omgeving thuis gecompliceerde bevallingen zonder de juiste hulp. De traditionele kraamhulp kan heel veel, maar heeft vaak te weinig kennis en niet de juiste middelen voor de megaklus die ze vaak moet uitvoeren.” Deze vrouwen kunnen nu in het ziekenhuis van Kilgoris terecht.

Nauwelijks een jaar later is de renovatie klaar. De nieuwe school voor verpleegkundigen heeft plek voor tientallen jongeren en medewerkers. “Wij hopen dat de lokale gezondheidszorg een impuls krijgt en dat jongeren een toekomst voor zichzelf en hun familie kunnen opbouwen”, zegt Father Joseph. “We lossen ook gelijk het tekort aan medisch personeel voor ons ziekenhuis op. Zo kunnen we samen een mooie bijdrage leveren aan het ziekenhuis en de samenleving.”

Nicholous wil nog steeds verpleger worden

Vorig jaar sprak Wilde Ganzen met de destijds 14-jarige Nicholous Waithaka. Hij zei toen: “Als ik straks klaar ben met school wil ik graag verpleger worden, net als mijn moeder.” Van Father Joseph hoorden we dat hij nog steeds die droom heeft: “Zijn moeder leerde het vak in ons ziekenhuis. Haar zoon Nicholous doet het ontzettend goed op school. Vaak is hij de beste van de klas en soms de een na beste. Gelukkig maar”, zegt Father Joseph met een lach, “dat houdt hem een beetje nederig.” Als de school binnenkort opengaat is Nicholous dus een van de eerste studenten!

Dit project werd gefinancierd met steun Wilde Ganzen, de Nederlandse stichting Share en de diaconie van de PKN-kerk van Heerhugowaard. Daarnaast vertelt Father Joseph ons dat het ziekenhuis financiering krijgt uit het nationale ziekenfonds van Kenia en dat ze lokaal fondsen werven. Hun eigen bank helpt ook belangeloos mee.