In Oeganda krijgen jaarlijks 100 tienermoeders een geit van de stichting PEFO. De organisatie wil daarom graag een geitenboerderij opzetten. Deze kan dan ook gebruikt worden als opleidingscentrum voor de meiden.

Een kwart van alle tienermeisjes in Oeganda raakt zwanger. Een enorm hoog percentage, met grote gevolgen. Want veel meisjes maken door de zwangerschap hun middelbare school niet af, waardoor ze moeilijk aan een baan kunnen komen. En dat zorgt er weer voor dat ze niet goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Nog erger wordt het als de meisjes uitgestoten worden door hun families. Die hebben vaak grote moeite met het accepteren van een zwangerschap buiten het huwelijk.

Project in het kort

Goat ceremonies

De Oegandese organisatie PEFO komt voor de tienermoeders op. Zij geven de meisjes een geit. Met geitenmelk kunnen ze geld verdienen, net als met de verkoop van jonge geitjes. Ook krijgen ze scholing, advies en ondersteuning bij het opstarten een eigen bedrijfje. Via zogenoemde ‘goat ceremonies’ worden de geitjes officieel aan de moeders overhandigd. De ouders en leiders uit de gemeenschap worden er ook bij uitgenodigd, om zo de acceptatie van de tienermoeders te bevorderen.

Financiële zelfstandigheid

Tot op heden schafte PEFO de geiten steeds op een lokale markt aan. Nu willen ze graag een geitenboerderij opzetten, waardoor ze zelf geiten kunnen fokken. Dit zorgt op de lange termijn voor financiële zelfstandigheid voor het project. Een eigen gebouw biedt nog een ander voordeel: het wordt een opleidingscentrum voor de meiden. Hier leren ze hoe ze zo goed mogelijk voor hun geit kunnen zorgen, krijgen ze voorlichting en advies hoe ze voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen en ontmoeten ze lotgenoten.

De geiten worden overhandigd aan meisjes in Oeganda.
De geiten worden overhandigd aan meisjes in Oeganda.

Dit sympathieke project kost 23.286 euro en er kunnen jaarlijks 100 tienermoeders mee geholpen worden. Stort vandaag nog een bijdrage, zodat in 2019 een boerderij gebouwd kan worden, geiten kunnen worden aangeschaft en personeel getraind kan worden.