Nederlanders zijn dol op fietsen, dat weten we allemaal. Maar ook in een land als Nepal komt zo’n fiets goed van pas. Zeker als je uren moet lopen om naar school te gaan.
Dit project vindt plaats in de gemeente Haripur. In deze regio is het voor kinderen een groot probleem om van huis naar school te komen. Ze moeten lange afstanden afleggen, waardoor veel leerlingen na verloop van tijd stoppen met school.
Meisjes stoppen eerder met onderwijs
Vooral meisjes stoppen vanwege de lange afstanden eerder met onderwijs. Zij vinden het eng om urenlang in hun eentje te moeten lopen over afgelegen wegen. En omdat hun ouders weinig verdienen in de landbouw, vinden zij dat hun dochters hun tijd nuttiger kunnen besteden door in het huishouden te werken.
Aanschaf van 120 fietsen
De Nepalese organisatie Lifeline heeft samen met de Nederlandse Stichting 2 van de 52 een fietsenplan bedacht. Het plan is om samen met een middelbare school 120 fietsen aan te schaffen en deze uit te lenen aan even zoveel leerlingen. Deze jongeren wonen ver van de scholen vandaan en beschikken zelf niet over een vervoermiddel en hebben ook geen financiële middelen om zelf een fiets aan te schaffen.
Met meerdere leerlingen op 1 fiets
Er is bewust voor gekozen om de fietsen uit te lenen, in plaats van ze weg te geven. Want het is de bedoeling dat de fietsen naar andere leerlingen gaan, als de jongeren hun diploma hebben gehaald. De jongeren en hun ouders krijgen dan ook duidelijke instructies om zorgvuldig met de fiets om te gaan. In Nepal is het gebruikelijk dat fietsen door meerdere passagiers worden gebruikt. Dat mag in dit geval ook, zolang de fietsen maar niet overbelast worden. Het zullen dus robuuste stalen rossen worden!
Maak jij van hen echte wielrenners?
Dankzij dit eenvoudige project is de kans veel groter dat minstens 120 leerlingen naar school blijven gaan. Ook verbetert een fiets hun schoolprestaties omdat ze minder vermoeid in de klas zullen zitten. Maak jij van deze Nepalese kinderen echte wielrenners?