De zestienjarige Santosh werd op school achterin de klas gezet. Hij had weinig vriendjes en zijn ouders durfden hem vaak niet mee te nemen naar familie. En dat alleen maar omdat hij slechthorend was. Hij is niet de enige…

In elke klas in Nepal zitten kinderen met oor- en gehoorproblemen. Deze kinderen hebben nog nooit medische hulp gehad. Bij een oorontsteking gaan ouders niet naar een dokter, want die kunnen ze vaak niet betalen. En wie slecht hoort zal ook wel minder slim zijn, denken familie en leraren.

Project in het kort

KNO-arts Arvid Kropveld en oprichter van stichting Kind en Oor: “Er is in Nepal een tekort aan kennis bij ouders, leraren én artsen. Bij een simpele ontsteking denkt men dat het vanzelf wel overgaat, maar zo’n ontsteking kan naar de hersenen overslaan en grote gehoorschade veroorzaken. Daarom gaan we twee keer per jaar naar Nepal om operaties uit te voeren.”

Zoiets simpels als een oorontsteking kan in Nepal grote invloed hebben op de toekomst van een kind.

Gehoorproblemen

Prachtig natuurlijk, maar het zou nog beter zijn om de benodigde medische kennis over te dragen aan lokale artsen, zodat die voortaan zélf kinderen met oorproblemen kunnen behandelen.

Arvid Kropveld wil daarom een lokaal medisch team opzetten. Het doel: ouders én leraren goede informatie geven en daarnaast medisch specialisten opleiden. Dan kunnen er straks jaarlijks 1.000 kinderen in afgelegen gebieden gescreend worden. Hiervan kunnen 250 kinderen ter plekke behandeld worden en nog eens 30 kinderen krijgen een operatie in het ziekenhuis.

Gun jij deze kinderen in Nepal ook een betere toekomst? Met jouw steun krijgen zij straks goede medische zorg en worden onnodige gehoorproblemen voorkomen. Zo kunnen ze zich goed ontplooien en vriendjes maken. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Meer informatie over dit project

Santosh bleek een gescheurd trommelvlies te hebben. Na een operatie kon hij weer goed horen en meedoen op school. Deze oplossing gun je toch ieder kind met oorproblemen?