In juni 2020 deden we een oproep voor een bijzonder project in Nepal. We wilden 1000 kinderen in afgelegen gebieden onderzoeken op oorproblemen. Het resultaat: vele duizenden mensen zijn onderzocht en geholpen! 

De zestienjarige Santosh werd op school achterin de klas gezet. Hij had weinig vriendjes en zijn ouders durfden hem vaak niet mee te nemen naar familie. En dat alleen maar omdat hij slechthorend was. Hij is niet de enige…   

Ik elke klas zitten dove kinderen
“In elke klas in Nepal zitten kinderen met oor- en gehoorproblemen”, vertelde Sabita Timalsina in 2020. Ze was toen arts-assistent en screende voor Community Help Center Nepal kinderen op scholen. “Deze kinderen hebben nog nooit medische hulp gehad. Bij een oorontsteking gaan ouders niet naar een dokter, want die kunnen ze vaak niet betalen. En wie slecht hoort zal ook wel minder slim zijn, denken familie en leraren.”   

Afgelegen gebieden
Samen met haar team kwam Sabita op afgelegen plekken. Gebieden waar je soms een hele dag moet reizen om bij een school te komen. Kleine oorproblemen losten ze zelf op, kinderen met ernstige aandoeningen stuurden ze door naar de specialist.  

Zoiets simpels als een oorontsteking kan in Nepal grote invloed hebben op de toekomst van een kind.   

Een simpele ontsteking kan grote gehoorschade veroorzaken
KNO-arts Arvid Kropveld en oprichter van stichting Kind en Oor hielp mee dit medisch team op te zetten. “Er is in Nepal een tekort aan kennis bij ouders, leraren én artsen”, vertelt hij. “Bij een simpele ontsteking denkt men dat het vanzelf wel overgaat, maar het kan naar de hersenen gaan en grote gehoorschade veroorzaken.” Om dit probleem aan te pakken, werd Nederlandse medische kennis overgedragen, zodat artsen daar zelf kinderen de juiste behandeling kunnen geven.  

Hulp voor duizenden
Met jouw steun werd het daarna mogelijk om meer dan 5000 kinderen en volwassen in afgelegen gebieden te screenen. Ook kregen scholen en ouders goede informatie en werden nog meer medisch specialisten opgeleid om de zorg te bieden die zo hard nodig is.  

Een prachtig gelukt project! Dankzij jou kunnen kinderen met oor- en gehoorproblemen zich volledig ontplooien en vriendjes maken om zo een kansrijke toekomst tegemoet te gaan. Klinkt dat niet als muziek in de oren?  

Santosh bleek trouwens een gescheurd trommelvlies te hebben. Na een operatie kon hij weer goed horen en meedoen op school! 

Project in het kort