In Burkina Faso betekent Bena Osegui: ‘kom we gaan praten’. Het is dus niet gek dat dat het motto is van de bevlogen Association Bena Osegui (ABOS). Zij maakt zich hard voor – voornamelijk gevluchte – jongeren uit de moeilijke regio’s in Burkina Faso. ABOS wil samen met haar Nederlandse partnerstichting INTARA een school uitbreiden waar deze jongeren onderwijs kunnen volgen.

In het noorden van Burkina Faso worden mensen al jaren geteisterd door jihadistisch geweld. Dit zorgt niet alleen voor een crisissituatie, maar ook voor een achterstand in het onderwijs. Doordat de kinderen deze achterstand hebben, kunnen ze niet instromen in het reguliere onderwijs in Dori.

Toekomstperspectief

ABOS en INTARA hopen daar verandering in te brengen. Daarom hebben zij speciaal voor deze gevluchte kinderen een school opgezet. De droom? Meer ruimte maken om basisvaardigheden als lezen en rekenen te geven, maar ook een plek om een beroep te leren.

De school heeft nu plek voor ruim honderd leerlingen. In twee jaar tijd moet er ruimte komen voor nog eens honderd kinderen. Dit zijn jongvolwassenen, maar ook jongens en meisjes in de kleuterleeftijd. Voor oudere leerlingen biedt de school een naai-opleiding en een opleiding in land- en tuinbouw aan. Zo leren zij een vak en kunnen ze straks een inkomen verdienen. De lessen worden gegeven door gekwalificeerde leerkrachten die betaald worden door ABOS.

Zelfredzaamheid

Nu betaalt INTARA nog de lopende kosten voor de school. Maar ABOS wil meer inkomen genereren via een aangelegde tuin, het rijstveld, de waterpomp en de producten van de naaischool. Zo gaat de lokale stichting het project uiteindelijk helemaal zelf draaiende houden. De Burkinese overheid biedt – tegen betaling van de officiële erkenning – wel lesmaterialen aan.

Investering

De stichtingen hebben alleen wat hulp nodig bij een geringe investering om de bouw en de lopende kosten te kunnen betalen. Met een nieuwe school kunnen deze jongeren op termijn in hun eigen inkomen voorzien. Een belangrijk project voor deze zeer kwetsbare jongeren die verdreven zijn uit hun thuissituaties.

Geef jij om het welzijn van kinderen? Gun jij het om deze kinderen weer te laten groeien in hun talenten? Met wat hulp kunnen we de droom van deze twee stichtingen om de gevluchte jongeren te helpen, uit laten komen.

Project in het kort