Wie last heeft van staar of glaucoom, kan in Nederland eenvoudig geholpen worden. In Zambia is dit nog niet het geval. Het Macha Mission Hospital in het zuiden van Zambia komt voor deze mensen op. Met de steun van stichtingen Eye for Zambia, Fight for Sight en Wilde Ganzen kunnen er nu een hoop mensen geholpen worden.

In Zambia, een land met bijna 13 miljoen inwoners, zijn veel mensen blind of slechtziend. Het grootste deel daarvan, zo’n 80% is onnodig slechtziend of blind. Oogaandoeningen zoals staar, glaucoom – en brilafwijkingen zijn relatief makkelijk te behandelen. Er is echter een groot gebrek aan goede oogzorg in Zambia.

Goede oogzorg belangrijk

Het verschil tussen slechtziendheid en wel goed kunnen zien, bepaalt hoe goed kinderen mee kunnen doen in de klas en hoe ze zich kunnen ontwikkelen. Slechtziende volwassenen zijn beperkter in het vinden van een baan. Daarom heeft oogzorg een enorme positieve impact op het welzijn van mensen.

Het personeel van het Micha Mission Hospital wil graag zoveel mogelijk mensen met een oogprobleem helpen. Met steun vanuit de Nederlandse stichting Eye for Zambia is er een aantal jaar geleden bij het ziekenhuis een oogkliniek gebouwd. Echter beschikte de oogkliniek voorheen nog over onvoldoende goede medische instrumenten. Ook leverde regelmatige uitval van stroom lastige en gevaarlijke situaties op bij oogzorg en oogoperaties.

Nieuwe voorzieningen

Daar is nu verandering in gekomen. De oogkliniek heeft nieuwe instrumenten kunnen kopen. Daarnaast zijn er zonnepanelen op het dak aangelegd, waardoor de oogkliniek beschikt over een goede continue stroomvoorziening.

Dankzij jullie steun zijn er nu veel meer mensen die in de oogkliniek geholpen kunnen worden. Dank daarvoor!

Project in het kort