Gezonde voeding voor basisschoolleerlingen in een dorp in Kenia, daar draait het om bij dit project. Help jij mee een keuken te bouwen die werkt op zonne-energie?

Vlakbij het beroemde Victoriameer in Kenia staat in een klein dorp de Ndhole Primary School. Er gaan 139 kinderen naar deze school, die les krijgen van acht docenten. De kinderen komen uit arme gezinnen. Hun ouders zijn boer of dagloner.

Het ontbijt is thee met gierst

Het onzekere bestaan van hun ouders zorgt voor hoge schooluitval bij de kinderen. Vaak moeten ze thuis meehelpen op het land of het vee onderhouden. Geld voor gezond en voedzaam eten is er nauwelijks. De kinderen krijgen ’s ochtends vaak thee met wat gierst er in.

Hongerig naar school

De kinderen komen hongerig naar school, wat natuurlijk niet helpt om hun schoolprestaties te verbeteren. Daarom deelt de school tijdens de lunch een maaltijd uit, maar ook die zijn niet heel voedzaam.

Een keuken op zonne-energie

Dat kan anders vinden ze zelf, alleen is daar een investering voor nodig. Samen met de lokale hulporganisatie Education and Health for Children in Kenya en de Nederlandse stichting Homa Bay willen we de school helpen om een keuken te bouwen die werkt op zonne-energie. Dat is in ieder geval al veel gezonder voor de koks dan koken op open vuur.

Verse groente

Om te zorgen voor vers en gezond voedsel wil de school graag een moestuin aanleggen. Met wat training hoe je groenten moet zaaien en oogsten kunnen de kinderen en de docenten straks zelf aan de slag.

Help je mee om dit project op te zetten? Met jouw hulp krijgen de kinderen een voedzame maaltijd, worden ze sterker en gezonder en verbeteren hun presentaties in de klas. Tegelijk steken de kinderen met de moestuin ook kennis op van tuinieren, milieu en gezond eten.

Project in het kort