In het dorp Gaongho in Burkina Faso zijn in 25 groentetuinen irrigatiesystemen aangelegd. Dit werd zo efficiënt en netjes gedaan, dat er nog geld overbleef!

Ze zijn trots en blij met hun eigen tuintje, de vrouwen van Gaongho. Waar vroeger hun oogst vaak mislukte door droogte, hebben ze nu genoeg eten voor hun gezin én voor de verkoop. Ze kregen bij dit project hulp van stichting Zeewolde Werelddorp en de lokale partner ADDG. Samen bedachten ze een slimme oplossing: een watersysteem met druppelirrigatie.

Project in het kort

Piet Stam van stichting Zeewolde Werelddorp was nauw betrokken bij dit project: “Alleen met druppelirrigatie kunnen de vrouwen het gehele jaar oogsten. Regen of geen regen, er is nu altijd genoeg water zijn voor het verbouwen van hun groenten en vruchten. En dat is essentieel voor de voedselzekerheid van de mensen.”

Zo wordt armoede doorbroken in Burkina Faso

Nu is er dus genoeg eten in het dorp. “Het project levert de bewoners minimaal één maaltijd per dag op – iets dat voorheen niet vanzelfsprekend was – en de vrouwen kunnen een deel van de producten verkopen op de lokale markt”, vertelt Piet enthousiast. “Zo wordt de armoedecirkel doorbroken.”

Nadat het systeem was aangelegd, bleek dat van de ingezamelde 5200 euro, er nog ruim 650 euro over was. Dit geld is geïnvesteerd in het salaris van een coördinator voor het tuinproject en wordt gebruikt voor een nieuw irrigatieproject op een andere plek in Burkina Faso. #gelukt!