Bijenteelt en de verkoop van honing kan veel boeren in Sri Lanka een duwtje in de rug geven om uit de armoede te komen. Met dit project helpen we enthousiaste boeren om volleerde imkers te worden.

Boeren in de buurt van Wellawaya in Sri Lanka hebben het moeilijk. De grond is droog, waardoor ze weinig kunnen verbouwen en nauwelijks geld verdienen. Klimaatverandering is een bedreiging voor ze. Er komt steeds vaker te vroeg, te laat, te veel of helemaal geen regen, waardoor oogsten mislukken. Bovendien wonen ze in een gebied dat vroeger het domein van olifanten was. Een olifant kan in een nacht de oogst van een heel jaar vernielen.

Project in het kort

“Hoe kunnen we deze mensen helpen?”, vroeg Egbert Hendriks zich af. Hij is oprichter van Sampath Foundation, een organisatie die projecten in Sri Lanka steunt. “Ik hoorde dat olifanten in Afrika bang zijn voor bijen, dat leek me om te beginnen een interessante optie.” Hendriks betrok Jan-Arie van Berkum bij dit idee. Van Berkum heeft al meer dan veertig jaar ervaring als imker en geeft les in bijenteelt. Hij had zich als vrijwilliger aangemeld bij PUM, een organisatie die experts naar ontwikkelingslanden stuurt om kleine bedrijven vooruit te helpen.

Met honing valt geld te verdienen

“Ik ben nu twee keer in Sri Lanka geweest”, vertelt Van Berkum. “Samen met de lokale Arthacharya Foundation hebben we inmiddels een groep enthousiaste boeren gevonden die graag wil leren hoe ze met bijen kunnen werken. Ons doel daarbij is vooral om het inkomen van boeren te verbeteren, want met de verkoop van honing kun je in Sri Lanka best geld verdienen. Daarnaast kunnen boeren ook nieuwe bijenvolken opzetten om deze later te verkopen.”

En het verjagen van olifanten? “Dat is een lastiger probleem. De inheemse bij van Sri Lanka is een hele vriendelijke bij, die nauwelijks steekt. Het is de vraag of olifanten er bang van worden. Dat gaan we uitproberen. Maar we gaan ook onderzoeken of er groente en fruit is die olifanten niet lekker vinden en draden aanleggen om ze te weren. En wie weet lukt het ons om de bijen zo te kweken dat ze wat bozer worden.”

Een andere uitdaging is dat de Aziatische bij niet zo ver vliegt. Er moet dus genoeg voedsel in de buurt zijn. Van Berkum: “In droge periodes of wanneer het hard regent, moet je de bijen bijvoeren met suiker en stuifmeelvervangers. Dat laatste is er in Sri Lanka nauwelijks, dus we moeten de boeren helpen om daar aan te komen.”

Minder gif gebruiken

Er is nu een groep landbouwers die graag alles wil leren over het houden van bijen. Daar hoort ook bewustwording bij over het gebruik van giftige stoffen, want dat is net als hier in Nederland een groot probleem voor de bijen. “De boeren gaan we helpen om imker te worden. Vervolgens gaan we ze trainen om kennis over te dragen aan andere boeren, zodat uiteindelijk 500 boeren in de wijde omgeving bijen leren houden.”

Boeren met een bijenvolk kunnen al na een half jaar de eerste honing verkopen. Als ze ervaren imkers worden, kunnen ze hun inkomen verdubbelen. Dat is hard nodig, want velen leven onder de armoedegrens.

Ondersteun jij dit mooie project? Maak vandaag nog je donatie aan ons over!